Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Därför är Finland bättre än Sverige

Från 2014
Uppdaterad 23.09.2014 16:21.
Sveriges flagga.
Bildtext Landet lagom har också saker att lära av oss.

Få är gångerna då Finland får skina i internationella sammanhang. Vi befinner oss oftast i skuggan av det litet vackrare, litet starkare och litet mera framgångsrika Sverige.

Att svenskarna är friska 14 år längre än finländarna framgår av nya uppgifter från EU:s statistikmyndighet Eurostat. (Läs artikeln på svenska.yle.fi här)

Med andra ord ännu en orsak för oss att avundas storebror i väst. Finns det verkligen inget annat än PISA undersökningen som placerar Finland högre upp i tabellerna än Sverige? Är svenskarna faktiskt så mycket bättre på precis allt än oss finländare?

Myteriet ringde upp Lina Puranen som är kulturproducent i Stockholm inom något som hon kallar för ”finne-branschen”. Hon jobbar alltså för Finländsk kultur i Sverige. Dessutom är båda hennes föräldrar finnar.

Lina kan berätta inom vilka områden vi faktiskt är bättre än landet lagom.

Gör det vi själv tycker är bra

- Det är positivt att finländare inte lever i ett totalt läge av ängslighet. I Sverige ska man hela tiden framhålla svenskarnas excellens och delaktighet i allt bra som produceras. I Finland gör man till exempel musik för den egna publiken ur en egen kontext, där målet är att göra något man tycker att är bra själv.

Dessutom tycker Lina att visa finländska karaktärsdrag är att föredra.

- Jag tycker att finnar är mera sig själva. De är mindre oroliga för vad andra tycker och kanske också mindre konflikträdda. Min pappa jobbar i byggbranschen och där ses finnar som pålitliga och hårda arbetare. De ses som raka och ärliga, vilket också uppskattas mycket i Sverige.

Men hur ska vi då komma över vårt mindervärdeskomplex gentemot Sverige?

Linas råd är enkelt.

- Gå inte i Sveriges fotspår. Lita på att Finland är bra och fint. Ta fasta på det udda och originella och gå inte med strömmen som Sverige gör.

Mer om ämnet på Yle Arenan