Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Wikipedia - en vit västerländsk verklighet

Från 2014
Uppdaterad 15.01.2016 15:08.
Anonym människa som använder wikipedia.
Bild: YLE/Johannes Tabermann

Det kallas för världens största och mest demokratiska uppslagsverk. Det uppdateras ständigt på webben, också i skrivande stund. Vi talar om Wikipedia, som lanserades för 15 år sedan. Men enligt världens främsta Wikipedia-skribent är det en vit, västerländsk världsbild som Wikipedia ger.

Finska Wikipedia definierar sig som ett miniatyrsamhälle som korrigerar sig självt och därför är tillräckligt demokratiskt.

Wikipedia välkomnar sina läsare så här: Wikipedia: "Wikipedia är en internetbaserad encyklopedi med öppet innehåll. Alla användare kan lägga till, ändra och rätta texterna i Wikipedias artiklar."

"Wikipedia har en vacker vision"

Bild av Wikipedias logo
Bild: EPA/BORIS ROESSLER

Wikipedias vision är att göra all mänsklig kunskap tillgänglig för alla, och att både du och jag ska ha möjlighet att forma innehållet.

Men vems verklighet, vems perspektiv och vems röster hörs här?

- Jag tycker Wikipedias strävan att sprida all mänsklig kunskap är en vacker vision. Men det är en manlig, vit, västerländsk verklighet som målas upp på Wikipedia. Det här skapar ett demokratiproblem, konstaterar den svenske fysikern Sverker Johansson, som är världens främsta Wikipedia-skribent.

Det är en manlig, vit, västerländsk verklighet som målas upp på Wikipedia

Olika uppfattningar i Finland och Sverige

Vid finska Wikipedia är man inte lika kritisk. Markku Seppänen, pressansvarig för finskspråkiga Wikipedia, medger att Wikipedia ger en konstig bild av verkligheten, eftersom det främst är unga män som skriver om det de är intresserade av. Det här märks till exempel i stora mängder artiklar om olika serie- och fantasyfigurer samt andra samtida medierelaterade ämnen.

Han ser ändå inget större demokratiproblem, och påpekar att man vid finska Wikipedia aktivt försöker motarbeta det att fokus ligger för mycket på det finländska och nationella. Man eftersträvar ett mer globalt perspektiv.

- Finskspråkiga Wikipedia är inte Finlands Wikipedia, det är Wikipedia på finska. Wikipedia utger sig inte heller för att berätta sanningen. Vi berättar bara vad det finns för åsikter och uppfattningar om olika ämnen, utgående från information som redan har publicerats någonstans.

På den här punkten tycker Markku Seppänen att finskspråkiga Wikipedia har gjort tydliga framsteg. Innehållet går allt lättare att granska och artiklarna är mer pålitliga.

Virtuellt vilda västern

I början var det fritt fram att gå in och skriva vad som helst på Wikipedia. Efter en tid av rena rama virtuella vilda västern, beslöt ändå Wikipedia att införa tydligare regler för att kunna rensa bort felaktigheter och vandalism. Kritikerna menar att det här leder till att transparensen hotar att begränsas av Wikipedias egna portvakter. Det här håller inte Markku Seppänen med om.

- Wikipedia är som ett miniatyrsamhälle med väldigt olika användare som har olika bakgrund och olika uppfattningar, och som på det sättet modererar varandra. Därför är Wikipedia självkorrigerande, säger Seppänen.

Wikipedia är som ett miniatyrsamhälle med väldigt olika användare

Vit västerländsk verklighet

Grundidén med Wikipedia bygger på demokrati och öppenhet. Tittar man på vem som de facto skriver, märker man ändå att det här inte riktigt stämmer i praktiken, påpekar Sverker Johansson.

- Alla kan och får skriva, men vem är det som sist och slutligen gör det, frågar han retoriskt. Det är främst unga vita män med "nördiga" intressen som skriver. Det finns därför mer skrivet om en liten by i Sverige eller Finland än om till exempel stora kinesiska städer. Det finns också mer information om krigen i Tolkiens böcker än om kriget i Vietnam. Det här skapar en tydlig obalans i informationen och de perspektiv som ges.

Det finns mera information om krigen i Tolkiens böcker än om kriget i Vietnam

Det behövs texter som skrivs av olika sorters människor

Enda lösningen på det här är, enligt Johansson, att uppmuntra fler olika sorters människor att skriva på Wikipedia - fler kvinnor, fler från Asien och Afrika. Men användningen av botar (datorprogram som automatiskt fyller Wikipedia med information) hjälper också, menar han.

- Botarna är inte lika fokuserade på sin egen omgivning och den kulturella, samhälleliga och geografiska kontexten, och kan därför jämna ut täckningen och göra Wikipedia mera relevant i andra delar av världen.

Ny maktfaktor i informationskriget

Anonym person som använder wikipedia
Bild: YLE/Johannes Tabermann

Wikipedia är ett mäktigt vapen. Det här vet också allt fler statsmakter. Det har till exempel avslöjats att brittiska staten går in på Wikipedia och editerar artiklar. Wikipedias öppna policy där alla uppmanas editera och generera material har flera gånger också utnyttjats av olika krafter som sprider desinformation.

- Det här märks tydligt inför politiska val. Då försöker ofta representanter för partier smyga in politiska budskap i artiklarna. Det här noteras ändå ofta snabbt och korrigeras när det gäller stora nationella partier, men på lokalnivå är det svårare att märka, påpekar Sverker Johansson.

Enligt Johansson är Wikipedias största uppgift att utgöra ett ofiltrerat och ideellt alternativ till de flesta andra stora webbsajter som kontrolleras antingen av privata företag eller av stater som vill styra informationen. Ändå är Wikipedia, precis som Google, ett mäktigt redskap. Det här gäller i synnerhet för Wikipedia på lite mindre språk, som har färre aktiva användare. De här Wikipediasidorna går lätt att kapa, påpekar Sverker Johansson.

- Om jag vore Vladimir Putin skulle jag genast se till att ukrainska Wikipedia kapas och fylls med propaganda och desinformation. Ukrainska Wikipedia är nämligen fortfarande rätt så litet.

Om jag vore Vladimir Putin skulle jag genast skicka folk för att kapa ukrainska Wikipedia

På grund av det här jobbar Sverker Johansson aktivt med att demokratisera Wikipedia, genom att ge mindre språk en starkare ställning på Wikipedia.

- Det här gäller i synnerhet för asiatiska språk. Därför jobbar min bot ständigt med att, förutom svenska Wikipedia, också fylla Wikipedia för två filippinska språk.

Wikipedia vet vad vi tänker

Bild: Wikipedia

Informationskrig förs också på gräsrotsnivå. Tittar man på de artiklar i finska Wikipedia som har ändrats oftast placerar sig till exempel finska inbördeskriget, Adolf Hitler, tvångssvenska, World Of Warcraft och Salatut elämät högt på listan.

- Här i Finland förekommer det rätt så lite informationskrig eller samhällsdebatt på Wikipedia. Men ibland, i synnerhet inför politiska val, märks det att fler användare går in för att infiltrera sina åsikter i Wikipedia, säger Markku Seppänen. Det här märktes också tydligt inför valet i Sverige. Genom att titta på vilka artiklar som läses mest får man också en bild av vad som intresserar folket, konstaterar Sverker Johansson.

- Wikipedia är bra på att avspegla det som händer i samhället och vet delvis också vad vi tänker på.

Artikeln publicerades första gången hösten 2014.

Läs mer om Wikipedia här:
Träffa herr Wikipedia
Wikipedia vet att vi tänker på brännvin