Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Just nu: Skarpa skott och sammandrabbningar

Från 2014
Uppdaterad 30.10.2015 11:24.

Knappt hade jag kunnat konstatera inför Yle Nyheters kamera hur lugnt allting är här i Hebron igen förrän helvetet bröt loss igen. I natt sköt israeliska armén ihjäl två palestinska män, som misstänks ha kidnappat och dödat tre israeliska tonåringar i somras. De omkring 30-åriga männen som idag sköts ihjäl hade inte befunnits skyldiga av en domstol, men dödsdomen lät inte vänta på sig. Tidigare sprängde israeliska styrkor också deras hus i luften, vilket påverkade 30-40 oskyldiga civila människor som inte är iblandade i kidnappningen.

Efter det har det varit oroligt i flera olika delar av staden här idag - jag bevittnade och kände själv tårgasångorna av upploppen i centrum alldeles nyss, och i närheten av Hebron university pågår sammandrabbningar mellan demonstranter och israeliska styrkor. Det rapporteras om skarp ammunition, tårgas och ljudbomber, och gatorna flockas av unga palestinska män med Hamas-flaggor.

Om skribenten

Nanette-Marie Forsström är volontär inom ramarna för det internationella människorättsprogrammet EAPPI, som i Finland koordineras av Kyrkans Utlandshjälp. De åsikter som EAPPI-volontärerna framför är personliga och representerar inte nödvändigtvis värdorganisationens (Kyrkans Utlandshjälp) ståndpunkt.

Imorse såg jag också hur israeliska soldater igen sköt tårgas mot en lågstadieskola. Enligt aktivister på plats hade palestinska pojkar/tonåringar kastat sten mot soldaterna, som svarade med att skjuta tiotals tårgaskanistrar. Ryktena säger att soldaterna för tillfället har nolltorelans för provokationer efter nattens dödsskjutningar, och inför det judiska nyåret, som infinner sig på torsdag. Vi människorättsrapportörer varnas för att de israeliska bosättarna då kommer att vara extra aktiva och aggressiva. Jag anade på något sätt att det var för tyst och stilla i staden, och visst kan man nu med facit på hand säga att det var lugnet före stormen. Hur länge den kommer att räcka och vad den kommer att leda till är ännu för tidigt att säga. Åtminstone pågår fredssamtalen mellan Hamas och Israel fortfarande i Kairo, men händelserna här sägs påverka dem i negativ riktning (om nu någon hade väldigt höga förhoppningar annars heller).

På Västbanken