Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Träffa herr Wikipedia

Från 2014
Sverker Johansson är världens främsta Wikipedia-skribent
Bild: SVERIGES RADIO

Den svenske fysikern Sverker Johansson är den person som har publicerat överlägset flest artiklar på Wikipedia i världen. I dagens läge är han uppe i tre miljoner artiklar, tio procent av alla Wikipedia-artiklar. Det här gör honom till en stor auktoritet på Wikipedia.

- Jag tycker att grundtanken med Wikipedia är en mycket vacker vision, och jag vill vara med om att sprida all mänsklig kunskap. I början skrev jag för hand olika artiklar och inlägg, men insåg snart att det effektivaste sättet att sprida all mänsklig kunskap är med hjälp av en bot (mera om det nedan), säger Johansson som fortfarande har lite svårt med all den uppmärksamhet han fått via Wikipedia.

Jag vill vara med om att sprida all mänsklig kunskap

- Jag känner mig stolt över att jag har kunnat bidra till Wikipeda med så mycket, men jag hade aldrig kunnat vänta mig så här mycket uppmärksamhet, det var inte meningen.

Bland de aktiva Wikipediaanvändarna är han en verklig kändis och guru, och mest bekant under användarnamnet Lsj.

Sverker Johansson är filosofie doktor i fysik (med partikelfysik som specialområde) och filosofie magister i lingvistik. Utöver det är han också insatt i mjukvaruutveckling och har skrivit olika naturvetenskapliga artiklar. Han är för tillfället utbildnings- och forskningschef vid Högskolan Dalarna.

Han är också aktiv på svenska Wikipedia, där han fungerar som administratör, skriver artiklar för hand, modererar och korrigerar samt gör egen forskning utgående från den statistik som Wikipedia för över sina användare. Men det största spåret på Wikipedia lämnar ändå den bot som han har utvecklat.

En stor del av den detaljinformation som i dag läggs ut på Wikipedia görs nämligen automatiskt av en bot - en robot som styrs av ett datorprogram som automatiskt skriver artiklar. Den använder en algoritm för att konstant fylla ut de informationsluckor som finns i Wikipedias kunskapskataloger.

Jag har stor potentiell makt, men känner mig inte mäktig

- Jag använder min bot främst till att sprida information om olika djur- och växtarter.

Ser du några risker med att man i allt högre grad överlåter spridningen av kunskap åt olika program?

- Det finns alltid en människa bakom varje bot, på det sättet skiljer det sig inte så mycket. Men visst, om någon vill sprida felaktig information eller ett budskap så går det att göra det betydligt snabbare och effektivare med en bot. På det sättet finns det en viss risk. Den som har intresse av att sprida en viss sorts information kan göra det betydligt snabbare med en bot.

Gör det här då dig till en mäktig person?

Sverker Johansson funderar en god stund, suckar eftertänksamt och svarar:

- Det tycker jag nog inte. Jag har visserligen en potentiell makt. Jag skulle kunna använda min bot och min position för att sprida den information jag vill. Och visst har jag en del inflytande på Wikipedia. Men jag känner mig inte mäktig.

Wikipedia - en vit västerländsk verklighet
Wikipedia vet att vi tänker på brännvin

Diskussion om artikeln