Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Axxell lägger ner metallinjen i Pargas

Från 2014
Uppdaterad 23.09.2014 18:50.
Mats Ekström och Robin Engman i metallklassen.
Bildtext Mats Ekström och Robin Engman hör till de sista unga som får metallutbildning i Pargas.
Bild: Yle/Marie Söderman

Den anrika metallutbildningen vid Axxell i Pargas läggs ner.

- Det är aldrig roligt att lägga ner en utbilning. Men i det här fallet finns det helt enkelt inte tillräckligt många sökande, säger Axxells rektor Lena Johansson efter tisdagens direktionsmöte.

Lena Johansson
Bildtext Axxells rektor Lena Johansson.
Bild: Yle/Minna Almark

I år sökte så få som fyra personer till linjen för maskin- och metallteknik i Pargas och intresset för den drygt 50 år gamla metallinjen har överlag minskat. Vilket i sin tur nu alltså har lett till att Axxell har valt att sätta punkt för utbildningen.

- Direktionen har nu beslutat i enlighet med beredningen. Alltså att en ny ungdomsutbildning inom metall inte kommer att starta, det vill säga att den utbildningen inte är med i antagningen våren 2015.

- Varje år tar vi ställning till alla våra utbildningar och i praktiken betyder det här att sannolikheten att just den här utbildningen kommer tillbaka är ganska liten. Givetvis är vi skyldiga att utbilda klart alla som redan har börjat den här utbildningen, men några nya tar vi inte in.

"Har absolut förståelse för Pargasbornas synpunkter"

Redan planerna på att lägga ner metallinjen har upprört många företagare i Pargas, eftersom det finns arbetsplatser där alla anställda har fått sin metallutbildning vid just Axxell.

- Jag har absolut förståelse för Pargasbornas synpunkter och jag tycker definitivt inte att det är roligt att lägga ner den här metallutbildningen. Men vi ska komma ihåg att det helst skulle behöva vara 16 sökande till den här utbildningen och senast sökte alltså bara fyra personer.

I framtiden kan dock metallutbildning för vuxna vara ett alternativ för Axxell, förutsatt att intresse finns bland regionens företag. För att få delta i en vuxenutbildning räcker det med att vara 18 år gammal, alltså två år efter att man har avslutat grundskolan.

Läs mer:
Axxell lägger ner metallinjen i Pargas?
Axxell vill renovera i Pargas