Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Domarna: "Vi blir utmattade om det ska sparas mer"

Från 2014
Uppdaterad 24.09.2014 14:33.
Tingshuset i Helsingfors.
Bild: Yle

Domarna klarar inte av sitt jobb om det ska sparas mer. Tingsrättens personal marscherade i dag ut tillsammans med Helsingfors hovrätt, åklagarämbetet och rättshjälpsbyrån i protest mot regeringens sparprogram.

- Vi vill nu väcka politikerna att höra på oss, lyssna på oss. Den här hyvelmetoden kommer att vara ödesdiger. På nolltid kan vi rasera rättsstaten, säger tingsdomare Nina Immonen vid Helsingfors Tingsrätt.

När staten ska spara kommer inte tingrätten och domstolarna undan. Regeringen har föreslagit att minska på kostnaderna i rättsväsendet med 6 miljoner euro nästa år.

År 2016 ska man skära ner med ytterligare 6 miljoner. Fram till år 2018 ska det totalt sparas hela 20 miljoner euro.

Någonstans ska rättsväsendet dessutom hitta tio miljoner euro för uppdatering av datasystem.

- Nu är måttet rågat för domarna vid Helsingfors tingsrätt. Jag hoppas att det här konkretiserar den här situationens gravhet. Pengarna är slut helt enkelt, säger Immonen.

En demonstration ägde rum i dag utanför Helsingfors tingsrätt.

Arbetsbördan minskar inte

Immonen uppskattar att omkring 90 årsverken kan vara hotade, men arbetsbördan minskar inte.

- Vi blir utmattade. Det är färre domare, åklagare, som ska handlägga en mängd ärenden och mål som, vad vi kan förutspå, kommer att hållas relativt konstant, säger Immonen.

Personalen inom rättsväsendet är orolig över vilka konsekvenser sparåtgärderna kommer att få. Ett dilemma är att handläggningstiden i tingsrätten blir längre.

Finland har redan tidigare fått reprimander från den europeiska människorättsdomstolen för att handläggningstiderna har varit för långa.

- Det här är väldigt problematiskt med tanke på medborgarnas rättsskydd, så att de ska få snabba lösningar i konfliktsituationen, säger Immonen.

Basfinansieringen måste tryggas

Demonstranterna fiskar inte efter högre löner eller mera resurser, utan strävar efter att trygga basfinansieringen av rättsväsendet.

- Vi vill bara försöka visa att vi behöver allt det vi har för tillfället. Vi vore väldigt nöjda om den (basfinansieringen) ens skulle hållas intakt, säger Immonen.

Läs också: Justitieministern: Vi hör er

Diskussion om artikeln