Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Allvarliga beskyllningar mot Hongas servicehem i Borgå

Från 2014
Uppdaterad 24.09.2014 11:45.
hongas servicehus
Bildtext Hommas servicehem
Bild: Yle/Stefan Härus

Östnyland har fått ett nytt fall liknande Sagahemmet i Sibbo. Servicehemmet Hongas i Borgå är mål för allvarliga beskyllningar skriver Uusimaa.

Enligt tre tidigare anställda är åldringsvården i servicehemmet Hongas undermålig och bristen på personal konstant.

En av de tidigare anställda säger att kulturen på Hongas är sådan, att man alltid tar sig över där staketet är som lägst.

- Jag klarade av att arbeta där i två månader innan jag sade upp mig, säger en av de tre tidigare anställda, och jag skulle aldrig låta min egen mormor vårdas där.

hongas servicehem
Bild: Yle/Stefan Härus

Vanvård

De tidigare anställda påstår också att det bland vårdpersonalen har förekommit både psykisk och fysisk vanvård av invånarna.

- Klienterna sköts nonchalant och vårdslöst, händer, armhålor och ansikten lämnas otvättade. De får gå i smutsiga kläder och sängkläderna kan också vara smutsiga. Männen rakas inte, naglar lämnas oklippta och tänder borstas inte.

Kontrollbesök

En anställd säger sig för över två år sedan ha meddelat ledningen för servicehemmet om vanvården men ingenting har hänt.

Enligt Uusimaa känner Hongas ledning inte igen servicehemmet på de tidigare anställdas beskrivningar. Brevet om missförhållandena är postad till servicehemmets ledning redan för två månader sedan. Borgå stad gjorde ett officiellt kontrollbesök på hemmet den 17 september.

hommas servicehus
Bild: Yle/Stefan Härus

Både Borgå stads social- och hälsovårdsdirektör Pia Nurme och servicehemmets styrelseordförande Veikko Klemola säger att anklagelserna är grova.

Positiv feedback

Servicechefen vid Borgå stads äldreomsorg och handikappservice - Camilla Andersson - säger att staden gör en förfrågan bland klienter och anhöriga vartannat år.

- Enligt den senaste enkäten är både klienter och anhöriga nöjda, säger Camilla Andersson.

Det finns 21 åldringar på Hongas. Deras medelålder är 85 år.

Björn Sundqvist kommenterar Hongas-fallet: "Nog är det beklämmande"

Om fallet på Sagaboendet i Sibbo kan man läsa här: Våld mot utvecklingshämmade vid Kårkullaenhet i Sibbo.