Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ny rysk medielag berör också Sanoma-koncernen

Från 2014
Uppdaterad 24.09.2014 06:58.
Vedomosti
Bild: Sanoma Independent Media

Det ryska parlamentets underhus stöder en ny medielag som skulle minska utländskt ägande av ryska medier till 20 procent. Om lagen träder i kraft så berör den också finländska Sanoma-koncernen som äger flera ryska tidningar.

Enligt ett nytt ryskt lagförslag måste minst 80 procent av aktierna i ryska mediebolag ägas av ryska medborgare.

Bara en enda dumaledamot motsatte sig lagförslaget vid en första genomläsning på tisdagen. Lagen måste godkännas i tre sessioner.

- Tyvärr pågår ett kallt krig mot Ryssland och informationskriget påkallar vissa lagar och åtgärder, sade dumaledamoten Vadim Dengin som presenterade lagförslaget. Säkerheten kommer först, marknaderna därefter, tillade han.

Enligt Dengin köper västliga mediebolag ryska tidningar för att de försöker styra ryssarna, speciellt de ryska ungdomarna.

Sanoma-koncernen berörs

Om den nya ryska medielagen träder i kraft så berör den också finländska Sanoma-koncernen. Genom sitt dotterbolag Independent Media äger Sanoma de engelskspråkiga The Moscow Times, The St. Petersburg Times, en lång rad tidskrifter och en andel av ekonomitidningen Vedemosti, en av de största ekonomitidningarna i Ryssland.

Också människor med dubbla medborgarskap räknas som utlänningar i lagmotionen. Därmed får lagen också konsekvenser för en del ryska oligarker som äger medier i Ryssland, men är medborgare i Ryssland och Israel eller Storbritannien.

Lagen måste alltså godkännas i tre sessioner för att träda i kraft. Den ska börja gälla från år 2016, men företag som mediebolag som nu ägs av utlänningar kommer, enligt förslaget, att ges en frist till februari 2017 för att få ägandet i linje med de nya reglerna.

Diskussion om artikeln