Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Australisk polis sköt ihjäl ung islamist

Från 2014
Den skjutne terrormisstänkte 18-åringen förs bort av medicinsk personal.
Bild: EPA/Julian Smith

Polisen i Australiens näststörsta stad Melbourne sköt ihjäl en "känd terrormisstänkt" 18-åring på tisdagen. Det efter att han knivhuggit två poliser. Han kan ha hörsammat en uppmaning från ledaren för jihadistorganisationen Islamiska staten.

Polisen hade bett 18-åringen komma till en polisstation i sydöstra Melbourne för en "rutinintervju" då mannen knivhögg poliserna utanför polisstationen. Enligt justitieminister Michael Keenan förefaller knivattacken ha varit oprovocerad och polisen sköt den unga mannen i självförsvar.

18-åringen ska ha varit medlem av en islamistisk grupp och hade hållits under lupp av polisen i månader. Mannen var australisk medborgare av afghansk börd.

IS planerade mord i Australien

För två veckor sedan höjde Australien sin terrorberedskap till "hög" och i förra veckan greps 16 personer i landets hittills största antiterroroperation.

Aktionen var riktad mot anhängare till Islamiska staten som ska ha planerat att kidnappa och skära halsen av slumpmässigt utvalda australiensare. Bara en av de gripna anklagas nu för att ha hyst sådana planer och en av dem anklagas för ett smärre vapenbrott, men de övriga släpptes på fri fot.

På måndagen offentliggjordes ett uttalande av Islamiska staten där muslimer uppmanades att anfalla vem som helst från länder som deltar i den USA-ledda kampen mot IS. Frankrike, Australien och Kanada nämndes specifikt. En del australiska bedömare tror att måndagens uppmaning kan ha inspirerat 18-åringen till knivattacken mot poliserna.

Den australiska regeringen tror att ett 60-tal australiska medborgare strider med IS i Syrien och Irak, medan ett 20-tal jihadister redan återvänt till Australien.

Diskussion om artikeln