Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

Grönsakshandeln går bra trots ryskt importstopp

Från 2014
Uppdaterad 24.09.2014 11:56.
Grönsaksförsäljare på Salutorget i Åbo.
Bild: Yle/Lotta Sundström

Finländska grönsaksproducenter har inte drabbats märkbart av de ryska motsanktionerna mot EU. Däremot finns det fortfarande en risk för att odlarna drabbas av prissänkningar om det kommer mer polska och spanska produkter till Finland.

Polen har tidigare exporterat stora mängder grönsaker till Ryssland, men på grund av sanktionerna sprids de här produkterna nu över den europeiska marknaden. I Finland betyder det här bland annat billigare polska tomater i matbutikerna.

Enligt Bo Linde, trädgårdsombudsman på Österbottens svenska producentförbund, har den ökade importen ändå inte stört finländska producenter.

– Vi råkar ha en liten svacka i utbudet på den inhemska marknaden. Därför har den ökade importen av polska grönsaker inte haft några större konsekvenser.

Ann-Sofie Strandberg, Bo Linde och Kristina Linde jobbar för projektet
Bildtext Bo Linde
Bild: YLE/Anne Teir-Siltanen

Linde bedömer att priset på inhemska grönsaker skulle ha stigit om inte det kommit in så här mycket polska produkter på marknaden. Hur läget utvecklas under vintern är ändå svårt att förutspå.

– Vi har ju numera en produktion året runt också när det gäller tomat och gurka och vi vet inte vad som händer då den spanska produktionen kommer i gång på allvar under vintern. Och ingen vet hur länge de här motsanktionerna pågår.

EU:s stödpengar redan slut

EU har lovat betala totalt 125 miljoner euro i ersättning till de odlare som drabbats av sanktionerna mot Ryssland. Det går att ansöka om pengarna fram till slutet av november, men Linde berättar att stödmiljonerna redan är slut.

– I början av september fick EU in ansökningar på över 160 miljoner euro. Av de här ansökningarna stod Polen för 146 miljoner, säger Linde.

Det visade sig att polska odlare ansökt om betydligt större stöd än vad de förlorar på att inte längre sälja grönsaker till Ryssland. Det här fick EU-kommissionen att tillfälligt avbryta stödprogrammet i början av september. Sedan dess har reglerna ändrats så att ländernas stöd måste stå i proportion till hur mycket frukt och grönsaker de exporterade till Ryssland under fjolåret.

Finlands grönsaksexport till Ryssland är mycket låg. Enligt Linde handlar det främst om små mängder kål. Jord- och skogsbruksministeriet uppgav på onsdagen i tidningen Turun Sanomat att inga finländska odlare har sökt om stödpengar från EU.

Läs också:
Ryssland inför totalstopp på import av matvaror
"Livsmedelsföretagen måste hitta nya marknader"
"Finland måste överväga jordbruksstöd"