Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

"Ett vansinnigt beslut att lägga ner metallinjen i Pargas"

Från 2014
Uppdaterad 26.09.2014 10:26.
Axxells ingång i Pargas
Bildtext Axxells ingång i Pargas.
Bild: Yle/Marie Söderman

I tisdags beslutade Axxell att lägga ner den drygt 50 år gamla ungdomsutbildningen i metall i Pargas. Conny Granqvist, ordförande för SFP:s kommunorganisation i Pargas, är starkt kritisk till Axxells beslut.

- Det här känns som ett vansinnigt beslut. Vi har precis fått goda nyheter i den här landsändan om att Åbovarvet kommer att fortsätta och dessutom har beställningar för många många år framåt. Så det finns ett behov av skolad arbetskraft inom maskin och metall och nu lägger man ner en utbildning på det här sättet. Det finns ingen logik i det hela, säger Conny Granqvist.

Axxells huvudargument till att sätta punkt för metallutbildningen i Pargas är att det helt enkelt inte finns tillräckligt många sökande, eftersom det senast kom in endast fyra ansökningar till en utbildning där Axxell helst skulle vilja ha 16 elever. Dessutom ger Axxell i Karis samma utbildning.

- De två senaste åren har utbildningen i Karis bara haft en fler sökande än den i Pargas och den utbildningen håller man nog kvar i Karis. Och det trots att arbetsplatserna skulle finnas i den här landsändan. Så det är där som logiken inte stämmer överens med verkligheten.

"Tragiskt att man går in för att minska serviceutbudet i den här landsändan"

Men samtidigt menade Axxells rektor Lena Johansson så sent som igår att man från Axxells sida nu också ska se över utbildningen i Karis, och än så länge är det enligt henne bara klart att utbildningen läggs ner i Pargas?

- Det där tror jag inte det minsta på. Det är klart att de behåller en maskin- och metallutbildning. Det där är bara dimridåer för att det för tillfället ska se bättre ut.

- Det är tragiskt att man går in för att minska serviceutbudet i den här landsändan. Det är en viktig serviceform, alltså utbildning på andra stadiet för ungdomar, som läggs ner. Dels med så här kort varsel och dels med så här dåliga argument. Det finns inte heller någon ekonomi i det hela, så det här är ett mycket mycket tragiskt beslut.

Men borde inte Axxell känna till de här argumenten som du lyfter fram, alltså att framtiden här i vår region ser ljus ut för den som har gått den här metallutbildningen i Pargas?

- Så borde det vara ja, men tyvärr finns det kanske kvar lite andra baktankar här. För från Axxells sida försöker man centralisera utbildning och administration, eller hela verksamheten till Raseborg. Och tyvärr är det Åboland som får lida av det här.

"Metallutbildningen har alltid varit väldigt konjunkturbunden"

Det där är ju väldigt tydliga åsikter från din sida angående Axxells framtidsplaner, men hur ska man motivera att fortsätta en metallutbildning i Pargas som har så få sökande?

- Man måste komma ihåg att maskin- och metallutbildningen alltid har varit väldigt konjunkturbunden. När det har gått bra inom maskin och metallbranschen har det funnits många sökande och de har sedan placerat sig jättebra på arbetsmarknaden. Sedan när det har varit sämre tider har det varit färre sökande och det har gått lite på tomgång, men när konjunkturläget sedan svänger igen kan man gå på för fulla muggar igen. Just det här borde man ha beaktat och inte bara på så här kort varsel stänga ner den här utbildningen.

Läs mer:
Axxell lägger ner metallinjen i Pargas
Kommer Axxell att lägga ner metallinjen i Pargas?
Axxell vill renovera i Pargas