Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Äldrerådet i Borgå: "Nog är det beklämmande"

Från 2014
Uppdaterad 24.09.2014 12:31.
Björn Sundqvist, ordförande för äldrerådet i Borgå
Bildtext Björn Sundqvist
Bild: Yle/Sune Bergström

Björn Sundqvist - ordförande för äldrerådet i Borgå och viceordförande för social -och hälsovårdsnämnden i Borgå - säger att han fick veta om klagomålen innan de fick offentlighet.

Ärendet behandlades också på social -och hälsovårdsnämndens möte på tisdag kväll.

- Nog är det ju beklämmande. Inte vill man få höra om dylika saker. Man kan inte annat än bli sorgsen, konstaterar Sundqvist. Anklagelserna kom som en överraskning trots att det verkar bli allt vanligare med vanvård och misskötsel inom vården och vanligare att man går ut med missförhållandena i media, säger Sundqvist.

Väntan tillsvidare

Borgå stad - som köper tjänsterna vid Hongas av föreningen Vanhustenhuollon tuki ry - ska nu följa med situationen noggrant.

hongas servicehem
Bildtext Servicehemmet Hongas
Bild: Yle/Stefan Härus

- Vi inväntar nu Regionförvaltningsverkets reaktion på anklagelserna och deras följande steg, säger Sundqvist. Om situationen kräver åtgärder före det, så skrider vi naturligtvis till sådana, men det är skäl att minnas, att den granskning som staden lät utföra i Hongas inte pekar på misskötsel.

Ingen rök utan eld

Dessvärre är det inte första gången som misstankar om vanvård väcks till liv inom Borgå stads äldreomsorg. Så sent som i våras vandrade Ebbo åldringshem i tidningsspalterna.

- Om man är riktigt ärlig, så blir det ju ingen rök utan eld, säger Sundqvist. Det kan vara verkliga problem eller så kan det helt enkelt handla om personliga eller interna problem - vårdpersonal som känner sig sårad och därför reagerar skarpt.

Möte på Hongas

Sundqvist konstataerar också, att det likaså kan handla om reaktioner till följd av stora krav i och med alla de förändringar som just nu är på gång inom social- och hälsovården.

Nu inväntar alltså Borgå stad Regionförvaltningsverkets rapport men är redo att gripa in före det om det skulle visa sig vara nödvändigt. Sundqvist tror också, att äldrerådets följande möte säkerligen kommer att gå av stapeln just på Hongas, där man ska försöka gå lite mera på djupet och diskutera läget med personalen.

Läs också: Allvarliga beskyllningar mot Hongas servicehem i Borgå.