Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

EU stoppar stöd för ostlagring

Från 2014
Uppdaterad 24.09.2014 12:43.
ost
Bild: EPA/RAINER JENSEN

EU-kommissionen stoppar det ekonomiska stödet för lagring av ost. Stödet är till för livsmedelsproducenter som drabbas av det ryska importstoppet, men de flesta ansökningar har kommit från producenter som inte handlar med Ryssland överhuvudtaget.

Sedan det ryska importstoppet av europeiska livsmedel inleddes i augusti har EU erbjudit ekonomiskt stöd till livsmedelsproducenter som drabbas av sanktionerna. Men nu stoppas bidraget för lagring av ost.

Orsaken är att många ansökningar kommit från producenter som inte exporterar ost till Ryssland överhuvudtaget. De flesta ansökningar har kommit från Polen och Italien.

EU betalar också ut stöd för lagring av smör och mjölkpulver, men de stöden stoppas inte.

”Småpengar”

I Finland tas beskedet om det indragna stödet ändå emot med ro. Landets största ostproducent Valio har inte sökt om stöd, trots att handeln med Ryssland varit betydande.

Riitta Brandt, intressebevakare på Valio, säger att det rör sig om småpengar.

– Om vi lagrar 10 000 kilogram ost i två månader skulle stödet ligga på 400 euro. Det är inte värt besväret med all byråkrati, säger Brandt.

Brandt poängterar också att Valio inte drar någon nytta av att kunna lagra sina ostprodukter längre.

Överdrivna ansökningar fällde också grönsaksstöd

Tidigare i september stoppade EU också stödet till grönsaksodlare för att ansökningarna från polska producenter var rejält överdrivna.

Enligt Bo Linde, trädgårdsombudsman på Österbottens svenska producentförbund, skulle stödpengarna ha tagit slut direkt om de första ansökningarna hade beviljats.

– EU reserverade cirka 125 miljoner för grönsaksodlare. Redan i början av september ansökte odlare inom EU om 165 miljoner i stödpengar. Polen sökte om 146 miljoner, vilket är fem gånger så mycket som landet tidigare exporterade till Ryssland.

EU-kommissionen har nu infört noggrannare regler för stödet till grönsaksproducenter. Stödet måste stå i proportion till ländernas export till Ryssland.

Inte heller det här stödet har påverkat Finland speciellt mycket. Eftersom Finland inte exporterar grönsaker till Ryssland har inte heller odlare här ansökt om EU-stöd.

Läs också:
Grönsakshandeln går bra trots ryskt importstopp
Läget med Ryssland får finländarna att köpa inhemskt
Ryssland inför totalstopp på import av matvaror