Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Energi och empati genom MBI

Från 2014
Uppdaterad 29.09.2014 14:39.
Närbild: Susanne är den eviga kursdeltagaren - Spela upp på Arenan

Från början hade medborgar- och arbetarinstituten en viktig folkbildande funktion. Den uppgiften finns kvar också i dag, men dessutom har kurserna blivit mer hobbybetonade, anpassade till dagens stressade vardag.

I den åboländska skärgården upplevs Väståbolands Mbi fortfarande som mycket viktig. Kurserna är som en sammanhållande länk i byarna, för nya invånare att lära känna folk, men också för att lära känna sig själv.

Susanne Jansson är återinflyttad Houtskärsbo i Roslax. Hon gick många kurser där hon tidigare bodde, på Kökar, men nu är utbudet ännu större. Det har blivit kurser bland annat i zumba, en smyckeskurs, en fotokurs, och i höst en helt ny Må Bra-kurs.
– Jag tycker det är jättebra att komma ut och träffa folk, för att komma ut i samhället och träffa andra. Jag har ju ändå varit borta i 30 år.

Men dessutom har kurserna hjälpt Jansson att få kraft att gå vidare i livet.
– Sorgen efter mamma och även pappa har tagit jättehårt på mig. Man måste ju finna vägar för att komma tillbaka, finna kraften i sig själv. Kurserna hjälper till för att hitta trådar. Du hittar röda trådar i livet som du kanske vill följa.

Givetvis finns det andra föreningar som ordnar kurser, men på medborgarinstituten finns ett bredare utbud, och det är vanligen förmånligare.
– Jag går kurser över internet, genom Facebook, privata grupper. Men genom medis har du ju en chans även med en lite tunnare plånbok att kunna lära dig på ett enkelt vis.

– Men det viktigaste är nog att man kommer ut och träffar folk, säger Jansson. Det har nog gett mig mycket. Det trodde jag faktiskt inte då när jag började.

Tv-programmet Närbild på YleFem på måndag (29.9) handlar om arbetar- och medborgarinstituten i Svenskfinland, och om deras roll i dag. Programmet börjar kl.20.

Mer om ämnet på Yle Arenan