Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Country och lokalhistoria på matmarknaden på Mangs gård

Från 2014
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Mangs gård i Ingå
Bildtext Mangs gård i Ingå.
Bild: Yle/Minna Almark

Temat för den femte matmarknaden i rad på Mangs gård i Ingå är mat och country. Enligt Harriet Nordström, som är värdinna på gården i Solberg, är det meningen att det ska vara glatt och roligt.

Harriet Nordström och Ia Asén.
Bildtext Harriet Nordström och Ia Asén
Bild: Yle/Minna Almark
Mangs gård i Ingå
Bild: Yle/Minna Almark

- Allt som man ser på teve och läser i tidningar är så dystert, så vi tycker att mänskor ska komma hit och koppla av, förklarar hon orsaken till årets tema.

Det kommer bland annat att ordnas countryridning och förevisas hur man kastar lasso.

Besökarantalet består

Totalt kommer det närmare fyrtio försäljare till matmarknaden.

- Det är främst små försäljare som säljer sina produkter, det är vår grej, säger Ia Asén, som är vice ordförande i föreningen Bo på landet, rf, som är med och arrangerar matmarknaden.

Hon kommer själv att vara med och sälja eget fårkött och skinn och garn.

- Det har varit en överraskning att intresset har varit så stort bland folk. Vi har haft 5000 besökare årligen, säger hon.

Närmatstrenden håller i sig

Enligt Ia Asén har efterfrågan på närproducerat ökat hela tiden.

- Efterfrågan på fårkött har exploderat och jag kunde fördubbla produktionen. Men det är också farligt att göra det, eftersom trenden om några år kan avta och då sitter jag med mina 300 fårtackor och vet inte vad jag ska göra med köttet.

Hon tror att det dåliga ekonomiska läget gör att närmattrenden avtar lite eftersom närproducerad mat är lite dyrare än massproducerade produkter.

Guidad tur genom Porkalaparentesen

Sonja Bäckman och Berndt Gottberg.
Bildtext Sonja Bäckman och Berndt Gottberg
Bild: Yle/Minna Almark

Mangs matmarknad samarbetar också med Degerby byaförening och i år ordnas det rundturer där man får bekanta sig med Porkalaparentesen. I år har det nämligen gått exakt 70 år sedan evakueringen av området inleddes och matmarknaden sammanfaller precis med de dagar då Porkala skulle vara tömt.

- Rundturerna passar också ihop med matmarknaden eftersom maten var en central del i evakueringen, förklarar Sonja Bäckman från Degerby byaråd. Man var ute på åkrarna och man skulle få med sig så mycket som möjligt av de här livsmedlen.

Det är Bernt Gottberg som är guide på rundturerna. Han berättar att Degerby för 70 år sedan hade 1450 invånare.

- Dessutom kom det ungefär 2000 frivilliga hit för att hjälpa till med evakueringen och de behövde en hel del underhåll, mat och dylikt, för att evakueringen skulle lyckas. Lokalt producerad mat var väldigt viktig då, säger han.

De guidade bussturerna startar från Mangs gård. På lördag ordnas en tur klockan 10:00 och på söndag ordnas åtminstone två turer klockan 12:00 och 14:00.

- Man får gärna reservera plats i förväg eftersom minibussarna börjar bli rätt fullbokade, säger Sonja Bäckman. Vid behov ordnar vi också en extra tur på söndagen.

Här finns tidtabeller och mera information om rundturerna som Degerby byaförening ordnar. Degerby museum Igor är också öppet i samband med matmarknaden.

Här finns information om matmarknaden på Mangs gård.