Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Esboungdomar säger ja till unisextoaletter

Från 2014
Uppdaterad 24.09.2014 15:12.
Bild: Seppo Sarkkinen/Yle

Esbo ungdomsfullmäktige har godkänt motionen om unisextoaletter i Esbos skolor, med en ändring i det ursprungliga förslaget.

- Vi har specificerat att unisextoaletten ska vara ett enskilt rum, utan bås. Den ska ha ungefär likadan möblering som en vanlig toalett, säger ordförande för Esbo ungdomsfullmäktige, Nicholas Kujala.

Orsaken till att ungdomsfullmäktige lade till specifikationen var de många diskussioner som förts på olika plattformer, bland annat på Yle Huvudstadsregionen, om hur väl en unisextoalett med flera bås skulle fungera.

- Det kunde bli problematiskt, så därför är det kanske ändå bäst att toaletter där det finns bås också i framtiden är könsindelade.

Inga extra kostnader

Ungdomsfullmäktige kommer nu att börja arbeta för att få igenom förslaget i kommunen. Till en början försöker de få igenom att skolbyggnader i samband med grundrenovering kan få en unisextoalett, något som enligt Kujala inte skulle medföra några särskilda extra kostnader.

- Det kan bli stora kostnader om man ska börja dra nya vattenledningar och bygga nya toaletter. Men största delen av skolorna har redan ganska många toaletter, att göra en av dem till unisex kostar inte mer än att man plockar ner dam- eller herrskylten.

Toaletter för män och kvinnor har diskuterats också i Helsingfors:
Balansakt för kvinnor som vill kissa gratis