Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Från barn till vuxen på några timmar

Från 2014
Uppdaterad 09.10.2014 08:40.
Ellar Coltrane och Ethan Hawke i filmen Boyhood.
Bildtext Ellar Coltrane och Ethan Hawke i Boyhood

Det brukar sägas att barn växer väldigt snabbt. Nu kan man uppleva det på bioduken i filmen Boyhood som spelades in under tolv år med samma skådespelare. Missa inte årets mest omtalade film.

Den kritikerrosade Boyhood är definitivt filmbranschens årets snackis. Regissören Richard Linklater ville illustrera en uppväxt från barndom till college och filmade således i tolv år med samma skådespelare. Resultatet är något vi aldrig sett förut.

Berättelsen i korthet

Boyhood, Bernialen 2014
Bildtext Eller Coltrane i början av filmen.

Boyhood, som först skulle heta 12 Years började spelas in år 2002. Regissören ändrade arbetsnamnet efter att 12 Years a Slave utkom i fjol, namnen var för lika. Filmen handlar om Mason (Ellar Coltrane) som är sex år gammal i början av filmen. Han bor tillsammans med sin storasyster (Lorelei Linklater) och sin mamma (Patricia Arquette). Pappan (Ethan Hawke) finns kvar i bilden men föräldrarna har gått skilda vägar. Pappan är en fri själ som inte riktigt lyckats växa upp och ta ansvar, men han älskar sina två barn och barnen älskar honom.

Mamman träffar en ny man som har två barn från tidigare. De flyttar ihop och bildar en ny familj. Det verkar idylliskt med stort hus och gemensamma familjeaktiviteter. Nya fadersfiguren är en total motsats till den biologiska pappan. I nya hemmet är det stränga regler som gäller och sakta men säkert spårar det ur på grund av alkoholen. Det blir våldsamt och Masons mamma flyr med sina barn.

Hon hinner gifta sig en gång till men också då blir det problem när den nya mannen försöker uppfostra Mason. Styvpapporna är filmens bad guys.

Ellar Coltrane i Boyhood.
Bildtext Ellar Coltrane under fjärde inspelningsåret.

Karaktärernas utveckling

Det finaste med filmen är att se hur karaktärerna och deras förhållanden utvecklas. Mason genomgår puberteten och det är fascinerande att se hur hans yttre ändras framför ögonen på oss. Det känns ändå som att han inte ändrar så mycket som person, han är lågmäld och grubblar mycket. Mot slutet slår han ut i blom när han talar med sin flickvän Sheena om att leva i nuet istället för att uppleva allt via en skärm och sociala medier.

Min favoritkaraktär i början är systern Samantha. Först är hon en nioårig tjej med massor attityd och hon vill gärna stå i centrum. Härligaste är när nioåringen sjunger Oops I did it again och gör samma koreografi som i Britney Spears musikvideo. Men sedan händer något, Samantha blir tystlåten och tillbakadragen och jag undrar om man verkligen kan genomgå en sådan radikal förvandling i verkligheten. Kanske det är den alkoholiserade fadersfiguren som tar kål på hennes sprallighet? Det är synd eftersom Samanthas karaktär inte är så intressant mot slutet av filmen.

Syskonen och pappan i Boyhood.
Bildtext Syskonen och pappan.

Också föräldrarna hinner förändras på tolv år. Inte kanske lika mycket till utseendet som barnen, men karaktärerna utvecklas enormt. Pappan som inte riktigt lyckades bli vuxen i början av filmen blir plötsligt det. Han gifter sig och får en liten son. Han har inte varit den perfekta ansvarstagande fadern men han är mycket viktig för barnen, han lyssnar verkligen på dem och ger dem goda råd.

Mamman däremot lär sig av sina misstag och mot slutet när båda barnen är på college är hon singel igen och flyttar till en mindre lägenhet och vill leva minimalistiskt.

Det är aningen förvirrande att det verkligen är samma skådisar genom filmen. Ibland känns det som att se på en dokumentärfilm men ändå inte. När man sett filmen börjar man lätt reflektera över sin egen utveckling och varför man blivit som man är.

Fem små poänger:

Ellar Coltrane och Richard Linklater spelar in filmen Boyhood.
Bildtext Ellar Coltrane och regissören Richard Linklater.

- Det går inte att hitta klaffel som gäller prylar i filmen eftersom allt är inspelat i samtiden.

- Vi kan se teknikens enorma utveckling. Från analog telefon till smarttelefon och från datorspel till dagens spelkonsoler.

- Historien levde medan inspelningarna pågick. Ibland fick skådisarna manuset samma morgon som de skulle spela in en scen.

- Filmen är väldigt lång (över 160 minuter) så kom ihåg att gå på toaletten innan.

- Under tolv år hade de endast 39 inspelningsdagar, det blir färre än 4 inspelningsdagar per år.

Filmen har premiär 10:de oktober.

Här kan du läsa vår intervju med Boyhoods stjärna, Ellar Coltrane.