Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Sex i sömnen väldigt ovanligt

Från 2014
Uppdaterad 24.09.2014 17:24.
Sömn
Bildtext Att tafsa i sömnen händer lätt för många, men att på riktigt ha sex sovandes är extremt ovanligt.
Bild: YLE

Sexsomnia kallas det när man, helt omedvetet, har sex i sömnen. Det är ett väldigt ovanligt problem, men symptom som påminner om det är desto vanligare. Myteriet har pratat med en sömnforskare om fenomenet.

En man i Sverige har friats i en våldtäktsrättegång på grund av att han hävdar att han sov under akten och inte visste vad han gjorde. Det är faktiskt fysiskt möjligt, men det är långt ifrån vanligt. Sömnforskaren Tor-Björn Åkerstedt på Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet har bara hört om ett fåtal fall i hela världen.

Myteriet: Onsdagspodden 240914

Programmet är inte längre tillgängligt

Orsakerna till att vissa har eller försöker ha sex i sömnen tros vara samma som när sömngångare börjar vandra.

– Det är en variant av det vanliga sömgångeriet där man kan genomföra vissa handlingar på ett funktionellt, om än klumpigt sätt, utan att vara vaken, säger Åkerstedt.

Ärftligt problem

Precis som med sömngång är det inte något alla gör. Beteendet är ofta ärftligt och de flesta fall där någon tafsar, kramas eller annars beter sig underligt i sömnen hänger ihop med ”vanliga” konstiga sömnbeteenden och är alltså inte sexsomnia.

– Sannolikheten att bete sig underligt då man sover ökar om man sovit för lite. Konstigheterna uppstår i djupsömnen, om man sovit för lite eller druckit alkohol sover man djupare natten därpå och då är oddsen högre att man beter sig underligt, säger Åkerstedt.

Anonyma funderingar

Myteriet fick in en anonym berättelse av en tjej som undrar om hon lider av sexsomnia:

”Jag var på en resa med en kompis och vi festade riktigt rejält med ett gäng som vi inte kände så bra och vi fick sova i deras hotellrum. Jag kom lite senare till rummet än alla andra, full som en kaja, och kröp upp i en av sängarna. Där sov redan en man som jag knappt sagt hej till och som jag överhuvudtaget inte kände.

Nåväl, jag vaknade av att vi nästan hade sex med varandra. Jag var helt med på det när jag sov, men när jag vaknade så insåg jag ju vad jag höll på med och bad honom att sluta. Nästa morgon var han borta, så jag vet inte riktigt vad som hände, vem som började eller om det kanske var vi båda som i fyllan i sömnen var kåta och ville ha sex.

Det har hänt förr att jag tydligen kramat om människor som sovit över hos mig eller som jag sovit över hos och jag själv har inget minne av det. Någon gång vet jag att vi båda typ börjat smeka och tafsa på varandra i sömnen och sedan har båda vaknat och fattat vad som pågår. Men alla de här gångerna har jag alltid varit ganska i fyllan när jag gått och lagt mig.

Är det här sexsomnia?”

– Anonym tjej till Myteriet.

Så här svarar Tor-Björn Åkerstedt på frågan:

– Det är väldigt svårt att säga, mycket av det kan bero på vanlig fylla som för med sig minnesförlust, det är det mest sannolika. Sen finns det ju en risk att det faktiskt skulle kunna vara sexsomina. Men i så fall finns det nog en historia av att gå eller göra konstiga saker i sömnen hos henne eller i hennes släkt, beteendet är mycket ärftligt.

Mer om ämnet på Yle Arenan