Hoppa till huvudinnehåll

X3M

De bästa serierna i oktober

Från 2014
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Tom Branson (Allen Leech), Gillingham (Tom Cullen) ja Lady Mary Crawley (Michelle Dockery) i tv-serien Downton Abbey.
Bildtext Snart börjar en ny säsong av Downton Abbey. Härligt!
Bild: Nick Briggs/BBC/Yle Kuvapalvelu

Höst betyder att vi sveper in oss i filtar och ligger i soffan och tittar på tv-serier. Mys! Nu går vi dessutom in i en ny tv-månad. Här är serierna vi ser fram emot i oktober.

Nu börjar vädret bli så där riktigt ruskigt, och vi stänger gärna in oss i våra lägenheter för att ta det lugnt framför tv:n eller datorn. Oktober bjuder både på högklassiga dramer och realityserier som vi ser fram emot. Dessutom dyker också några nya så kallade 20-minuters serier upp. Ni vet de där som är perfekta att kolla på samtidigt som man äter.

Yle Fem

Arvingarna
Det är skådespelaren och regissören Pernilla August som regisserat den danska serien Arvingarna. Serien utspelar sig kring den legendariska herrgården Grønnegaard på södra Fyn i Danmark. När ägaren Veronica dör samlas barnen där för att dela upp bohaget. Det visar sig snart att Veronika testamenterat gården till sin bortadopterade dotter Signe som aldrig känt till sitt ursprung. Det som de fyra syskonen hade tänkt skulle bli en snabb och smärtfri bodelning blir snart en resa in i hemligheter och lögner. Låter det inte spännande? Det tycker i alla fall vi att det gör. Här kan du se trailern.

Börjar den 1.10 kl 21.

YLE 1

Downton Abbey (säsong 5)
Downton Abbey är tillbaka med hemligheter och skandaler, men också stora förändringar. Vi får också se några nya ansikten i säsong fem. Till exempel så kommer Anna Chancellor att spela rollen som Lady Anstruther, och så kommer antagligen också George Clooney att dyka upp för att göra ett litet gästspel.

Börjar den 21.10 kl 21. Den som har SVT kan börjar titta redan den 11.10.

YLE 2

Syke
Sjukhusserier går ofta hem hos den stora publiken. Nu kommer den inhemska varianten Syke vars händelser utspelar sig på en trauma-avdelning på ett sjukhus i en storstad. Fyra sjukskötare står i fokus och de spelas av Lena Meriläinen, Tiina Lymi, Leena Pöysti och Iina Kuustonen. Serien har haft en stor budget och man har haft som mål att sjukhusscenerna ska se så äkta ut som möjligt. Det kommer att bli stora känslor men också svart humor när serien som avbildar det viktiga sjuksköterskeyrket startar i slutet av månaden. Här kan du se trailern.

Börjar den 29.10 kl 21.

Teiniäidit (säsong 3)
I redan två säsonger har vi fått följa med tonårsmammor på olika håll i Finland. I den tredje säsongen får vi träffa tre helt nya mammor men också en pappa är med för första gången. Jussi blev far när han var 17 år gammal och två av tonårsmammorna Elina och Nea har gjort slut med barnens pappor. Den tredje mamman Emilia kämpar med studentskrivningar samtidigt som hon tar hand om sin ettåriga son. Serien har varit mycket omtyckt och väckt mycket debatter och diskussioner. Här kan du se trailern.

Börjar den 6.10 kl 19.30

Fox

The Walking Dead (säsong 5)
Hjärtat börjar pumpa lite snabbare och andlingen blir ytlig när vi ser på trailers för The Walking Dead säsong fem. Som vanligt ligger Finland bara en dag efter USA i visningen av avsnitten. När vi i våras lämnade Rick och hans kumpaner var de inlåsta i en tågvagn. Vad ska hända nu? I den här trailern får du mer svar, men varning: den avslöjar lite för mycket, så vill du få ut det mesta av säsongsstarten - titta inte! Trailern här under är mer säker att kolla på.

Börjar den 13.10 kl 21.55

MTV3

Koko Suomi leipoo
Serien började redan 18 september men här finns första avsnittet, fritt fram att kolla på. I det här gråa höstmörkret behövs det lite bakverk för att pigga upp tycker vi. Dessutom är det en väldigt rolig hobby. Både att baka, och se på när någon annan gör det.

Sänds på AVA och MTV3. Tiderna varierar, så kolla upp det. Går flera gånger i veckan.

Sveriges TV 4

Kockarnas kamp
En till serie som redan har börjat, men vår egen favoritkock Michael Björklund är med, så visst måste vi heja på honom. Kockarnas kamp leds av Pär Lernström och i programmet tävlar några av Sveriges bästa kockar. De utsätts för tuffa prov och till sist står en av dem som vinnare. Här kan du läsa mer om programmet.

Sänds måndagar kl 21

TV3 Play

Ensam mamma söker (säsong 8)
Det är något fängslande med Ensam mamma söker. Det är liksom inte bara mammans hjärta som står på spel, också barnens. Dessutom är det roligt att se mammans olika roller, och hur killarna beter sig i de här ibland ganska pinsamma situationerna. Den här gången är det Evelina, Sofi och Susanne som tar chansen att hitta kärleken. Programledare är Magdalena Graaf. Serien är en riktigt långkörare, och här kan du se alla sju tidigare säsonger. Här kan du läsa mer om säsong åtta.

Börjar den 29.9 kl 21

Svenska Hollywoodfruar (säsong 7)
Sveriges älskade och hatade Hollywoodfruar är tillbaka med en ny, sjunde säsong. Veteranen Maria Montazami, den ytterst intressanta Gunilla Persson och skådisen Britt Ekland har varit med tidigare. En nygammal bekantskap är Åsa Vesterlund som gör entré i serien den här säsongen. Hon har tidigare varit med i Svenska New York-fruar men har nu flyttat till Los Angeles. Seriens trailer osar av drama, katastrofer och lyxliv. Och vänta nu, ska Gunilla göra sångkarriär? Här ser du trailern.

Börjar den 30.9 kl 21

SVT

Ett härligare liv med Hannah och Amanda
Hannah Widell och Amanda Schulman är testpiloter. Testpiloter för vaddå? För att knäcka koden till hur man får ett härligare liv. De åker runt i Sverige för att bland annat övervinna rädslor, träffa ett medium, få makeovers, tyda drömmar och tänja gränserna för vad de egentligen klarar av. Låter hälsosamt tycker vi. Här kan du se trailern.

Börjar den 30 september på SVT Flow.

Portkod 1525
Webbserien Portkod är tillbaka i höst. Precis som tidigare spelar Happy Jankell och Fanny Klefelt tonårstjejerna Steph och Agnes, som nu hunnit bli 18 år. Frågorna kring kärlek, vänskap och identitet står fortfarande i centrum och återigen befinner sig Agnes och Steph under samma tak, men i en ny lägenhet och med en ny portkod. Här finns en trailer.

Börjar den 7 oktober på MVH.

Modellpojkar
Serien har redan börjat, men fem avsnitt till kommer att dyka upp på SVT Flow. Modellpojkar handlar, precis som titeln insinuerar, om killar som är modeller. Killarna lämnar svenska småstäder, skolan och det trygga livet med föräldrar och vänner, för att följa drömmen om det glamorösa livet och de stora pengarna ute i världens metropoler. Säsong ett var riktigt sevärd, så förväntningarna på säsong två är höga. Här kan du se det första avsnittet.

Sänds på tisdagar.

Modematchen i New York
I den här dokumentärserien skildras modeelitens arbete på nära håll. Tio designers får chansen att arbeta nära modeindustrins stjärnor för att bevisa och utveckla sin begåvning. Vinnaren får ett års kontrakt med en mentor och möjlighet att finslipa sitt yrkeskunnande. I serien medverkar bland annat Anna Wintour, legendarisk chefredaktör för amerikanska Vogue.

Börjar den 10 oktober kl 23 på Kunskapskanalen.

USA

Det finns också en del serier som startar i USA just nu, men som ännu inte kan ses i Finland. Vi hoppas förstås att de kommer hit så snabbt som möjligt.

Gotham, serien som handlar om Batmans hemstad före Batman blev Batman, drar igång. Serien är gjord av Fox. Vi har tidigare bloggat om tv-serien, här.

Nya säsonger av New Girl, Family Guy och Brooklyn Nine-Nine kör igång. I USA alltså, inte här tyvärr.