Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

I dag: Palestinska småpojkar förs bort av Israelisk polis

Från 2014
Uppdaterad 30.10.2015 11:24.
Israelisk polis för bort småpojkar - Spela upp på Arenan

En av de mest absurda vardagshändelserna här i Hebron är barn som arresteras eller interneras av israeliska styrkor. I dag bevittnade jag detta än en gång, och lyckades filma det hela. Pojkarna var 8 och 9 år gamla, och anklagades för att ha kastat sten på bosättare. Soldaterna jag har talat med här tycker att det är helt ok att arrestera (eller tårgasa för den delen) minderåriga för stenkastning. De ser helt enkelt inget oproportionerligt i förhållandet mellan brott och straff på den här punkten.

Israel är det enda landet i världen där barn systematiskt prövas i militära domstolar, enligt en rapport av UNICEF från 2013. För tillfället är omkring 200 palestinska barn inspärrade i israeliska fängelser eller interneringscentrum.

Enligt internationell rätt kan barn enbart interneras eller arrestera som en sista utväg, om de utgör en direkt fara för sig själva eller andra. UNICEF (och en rad människorättsorganisationer) har i många repriser slagit larm om hur palestinska barn far illa i det israeliska rättssystemet. På grund av ockupationen råder palestinier under militär lag, inte israelisk civil lag liksom israelerna (inklusive bosättarna), och straffas därför hårdare än dem. En fjortonårig palestinsk pojke kan i värsta fall få upp till 20 års fängelse för stenkastning, medan redan en tolvåring kan få upp till ett halvt år.

Om skribenten

Nanette-Marie Forsström är volontär inom ramarna för det internationella människorättsprogrammet EAPPI, som i Finland koordineras av Kyrkans Utlandshjälp. De åsikter som EAPPI-volontärerna framför är personliga och representerar inte nödvändigtvis värdorganisationens (Kyrkans Utlandshjälp) ståndpunkt.

På Västbanken

Diskussion om artikeln