Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Åttiotalet ringde

Från 2014
Uppdaterad 29.10.2015 14:59.

Det har gått två månader sedan jag lämnade Finland och flyttade till New York. Fortsättningsvis förbluffas jag över de små detaljerna som skiljer vardagslivet från de jag vande mig vid hemma.

USA är, som bekant, de stora kontrasternas land. Också vad beträffar teknologi. USA är landet som redan på 60-talet skickade Neil Armstrong och hans manskap till månen. I Silicon Valley forskar, kodar och dividerar världens skarpaste propellerhattar.

Samtidigt är USA:s bankväsende fast förankrat på 80-talet. Döm om min förvåning då ett checkhäfte damp ner i brevlådan en vecka efter att jag öppnat ett bankkonto. Vad skulle jag göra med det? Svaret visade sig vara: Betala mina viktigaste räkningar.

Min första hyra betalade jag med kontanter då jag inte ännu hade ett amerikanskt bankkonto. Vid det skedet påpekade min hyresvärd att han helst ser att jag i fortsättningen betalar hyran med checker.

Det var bara att plocka fram checkhäftet och bänka sig vid datorn för att ta reda på hur och vad man skall skriva på en check. Hur gjorde man förresten då man hade dylika frågor innan internet var uppfunnet?

Min närkontakt med checkvärlden var inte slut i och med besöket hos hyresvärden. Jo, jag levererar hyran varje månad genom att hälsa på hos hyresvärden.

Det visade sig att också det amerikanska skatteverket har en förkärlek till checker. För en dryg vecka sedan betalade jag första gången skatt i USA och det gjorde jag genom att skicka en check till skatteverket. Per post. Till Charlotte, New Carolina. I mina mardrömmar ser jag hur brevet hamnar på villovägar och jag blir deporterad på grund av skattefusk.

Någon kanske undrar om de amerikanska bankerna inte har webbapplikationer. Svaret är ja. Banktjänstemannen som hjälpte mig att öppna mitt konto var oerhört stolt då han berättade om bankens internettjänster. Väl hemma insåg jag att det i praktiken handlade om möjligheten att kolla sitt saldo på webben.

Också de tryggare kreditkorten med chip som vi vant oss vid i Europa lyser med sin frånvaro i USA. Samtidigt har Apple utvecklat en tjänst som gör det möjligt i en eventuellt snar framtid att betala vid butikskassan med en iPhone kombinerat med ditt fingeravtryck.

Kontrasterna handlar i det här fallet och som så ofta i USA om ”the bottom line”, det vill säga om saldot under strecket. För bankerna har det inte lönat sig att utveckla webbtjänster eller att lansera chipkort då butikerna inte har varit villiga att investera i nya betalterminaler. Och om man får tro på amerikanerna så är det lokala skatteverket gammalmodigt bara för att reta så mycket gallfeber som möjligt på invånarna.

Park Slope 11215