Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nya visumcenter ska locka fler ryssar

Från 2014
Bildtext Ryska turister ska lockas till Finland.
Bild: Yle/Erica Vasama

Finland försöker nu öka antalet ryska turister genom att öppna fyra nya visumcenter i nordvästra Ryssland. Först i tur var visumcentret i Viborg som invigdes på onsdag.

Allt färre ryssar åker till Finland för att handla. I Viborg åker folk oftast till Villmanstrand för att shoppa. Sträckan är bara 50 km. Men vid gränsövergången Nuijamaa har antalet ryska privatpersoner minskat med 16 procent sen årsskiftet.

- Kanske den politiska atmosfären har påverkat nån, säger Jekaterina som bor i Viborg. Importstoppet på livsmedel från EU har också spelat en roll.

- Kanske folk inte åker därför att de redan har varit i Finland så ofta och redan sett allt, menar Viktorija.

- Det beror helt på den ekonomiska situationen, säger Benjamin. Alla dessa sanktioner som berör ekonomin, euron blir dyrare, rubeln faller.

Många förväntade sig att gränshandeln skulle få en boom tack vare de ryska sanktionerna mot vissa livsmedel från EU. Men uppsvinget låter fortfarande vänta på sig och antalet ryska turister fortsätter att sjunka.

Tack vare visumcentren är det tänkt att den här negativa trenden bryts.

Dyster visumprognos i år

Finlands visumcentrum i Viborg öppnar sina dörrar för allmänheten på fredag. Snart invigs center i Velikij Novgorod, Vologda och Pskov. I slutet av året kommer Finland att ha 22 visumcenter runt om i Ryssland.

Ifjol beviljade Finland 1,4 miljoner visum i Ryssland. I år är prognosen dyster.

- Troligtvis blir det en minskning på 20 procent jämfört med fjolåret, säger Kari Lehtonen som är konsul och chef för visumfrågor på Finlands Generalkonsulat i S:t Petersburg.

Även i Viborg samarbetar utrikesministeriet med samma internationella serviceföretag, VFS Global. Priset för ett visum blir 25 euro dyrare, men fördelarna är många.

- Det viktigaste för oss är att servicen nu blir bättre, säger Lehtonen. På det här sättet kan folk lämna in sin ansökan på den ort de bor.

Finlands utrikesministerium inledde verksamheten med visumcenter för tre år sen. Mycket av byråkratin kan göras på internet. Ansökan lämnas in på centren, men behandlas av tjänstemän på Generalkonsulatet i S:t Petersburg.
Man kan också beställa ett färdigt visum hem till dörren med kurir. Inga snabbvisum beviljas, men i vanliga fall får kunden ett visum inom tio arbetsdagar.

Även folk ute på Viborgs gator tror att visumcentret kan öka antalet turister.

- Många här i Viborg är glad därför att ett visumcentrum underlättar proceduren att få visum, säger Jekaterina. Såna här center bör absolut öppnas i gränsstäder.

- Det blir kortare köer och man får visumet snabbare, menar Benjamin. Man slipper all onödig byråkrati.

Diskussion om artikeln