Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Jasper Pääkkönen: Dammen i Gammelstadsforsen borde rivas

Från 2014
Uppdaterad 26.09.2014 08:22.
22 s

Skådespelaren Jasper Pääkkönen tycker att åtminstone mindre vattenkraftverk borde demonteras. Han har importerat den amerikanska dokumentärfilmen ”DamNation” som handlar om vattenkraftverk i USA. I filmen som visas på festivalen Kärlek och Anarki får publiken se hur olönsamma vattenkraftverk rivs.

Pääkkönen anser inte att alla vattenkraft ska stängas, men de små skulle han lägga ner genast. Dokumentärfilmen ”DamNation” propagerar för att onödiga dammar rivs för att laxen ska kunna vandra och föröka sig. Ett annat problem är att sediment fastnar bakom dammar.

Jasper Pääkkönen
Bildtext Jasper Pääkkönen tycker stenmuren som dämmer upp Vanda å gärna kunde rivas.

En av de enligt Pääkkönen onödiga dammarna ligger i Gammelstadsforsen i Helsingfors. Det är Helsingfors äldsta fortfarande fungerande kraftverk.

- Forsen har gett staden Helsingfors sitt namn, och nu ligger den forsen under en konstgjord damm. Om stenmuren revs skulle forsen återgå till att vara en fri, strömmande fors. I fall som det här är det ett bra alternativ att riva, säger Pääkkönen.

Kraftverket i Gammelstaden byggdes 1876, och förutom att det fortfarande producerar el så fungerar det också som museum. Pääkkönen tycker inte man behöver spara dammen trots att den har så många år på nacken.

Matt Stoecker
Bildtext Matt Stoecker har producerat filmen ”DamNation” och nu jobbar han på en bok om vattenkraftverk., han tog bilder till boken i Helsingfors

- Talar man om historiska värden så tycker jag att det eviga har ett större värde. Vår stad har byggts kring den här forsen mycket tidigare än på 1800-talet. Dessutom tänker ingen riva själva kraftverket. Ser vi på dammen här i Gammelstaden så finns där en stenmur som borde tas bort. Men alla de här gamla kraftverksbyggnaderna skulle bli kvar, säger Jasper Pääkkönen.

Filmen ”DamNation” går att se idag klockan 16.15 på Kinopalatsi i Helsingfors.

Läs också: Medborgarinitiativ ska rädda vandringsfiskarna