Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Allt dyrare att spela och sjunga vid MBI

Från 2014
Uppdaterad 29.09.2014 10:27.
Programmet är inte längre tillgängligt
Närbild: Höjda kursavgifter kräver prioritering i barnfamilj - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Kursavgifterna för den enskilda musikundervisningen vid MBI har höjts kraftigt under de senaste åren. Då statsstödet minskar betalar familjerna mera.

Familjen Knaapinen från Karis har tre barn som alla spelar flera instrument. De har också många andra hobbyn och fritidsaktiviteter som kostar en hel del. Idag måste barnen prioritera undervisning i ett instrument på grund av att kursavgifterna har stigit.

- Priserna vid medborgarinstitutet har fördubblats under de senaste åren. Eftersom alla tre håller på med många saker får vi fundera efter vad vi har råd med, säger Kati Knaapinen som är mamma till Maria, Karoliina och Jussi.

Familjen Knaapinen i Karis
Bildtext Roligt men dyrt med musik tycker familjen Knaapinen i Karis.
Bild: Yle/Sini Liimatainen

Pappa Ari Knaapinen ser en positiv sak med att det blivit dyrare.

- Det är inte samma kö längre att boka studieplats.Tidigare var vi verkligen tvungna att vara på alerten via telefon eller internet, då barnens treårsperiod var över och skulle förlängas. Så på det sättet har det blivit lättare när det har blir dyrare. Det är inte så bråttom att reservera platser numera.

Samtidigt poängterar båda att det inte är pengarna som är avgörande, trots att det handlar om flera hundra euro i hobbyn per år. Och räkningarna tenderar att ramla in samtidigt.

- Vi satsar på framtiden och sparar in på någonting annat. Det är roligt att de orkar och vill spela.

Dyrt med privatundervisning

Vid medborgarinstitutet Raseborg betalar man 130-140 euro per termin för en halvtimme privatundervisning i veckan i pianospel.

Det är ännu en bit kvar till Musikinstitutet Raseborgs dryga 200 euro och instrumenthyra, men här är terminen också längre.

Thomas Dahlström är biträdande rektor för MBI Raseborg, med ansvar för musikundervisningen.

- Om man ser längre tillbaka i tiden så var det ganska billigt att få också enskild musikundervisning men där har vi varit tvungna att skärpa till ganska mycket. Vi måste få någon slags realistisk ekonomi i det hela. Vi är fortfarande billigare än musikskolorna och friare i vår undervisning. Vi har inga nivåprov och utgår alltid från elevens kunskaper.

Enligt Dahlström har prisförhöjningen mött kritik men också förståelse. Han har inte noterat något större elevbortfall. Hur mycket kan man då höja priserna vid ett medborgarinstitut?

- Det är väldigt svårt att säga. Vi lever nog nära en smärtgräns hela tiden. Man kan säga att då staten skär ner sina anslag så kan vi reagera på två sätt: Vi kan höja kurspriserna eller förkorta terminernas längd. I båda fallen kommer en gräns emot i något skede.

Thomas Dahlström är biträdande rektor för Mbi Raseborg
Bildtext Thomas Dahlström är biträdande rektor vid MBI Raseborg
Bild: Yle/Sini Liimatainen

Dahlström laborerar också med möjligheten att höja minimiantalet elever på en kurs och på det sättet spara lärarresurser. Men då finns det också en risk för att kursen inte blir av. Att staden Raseborg ska skjuta till mera pengar är inte en realistisk lösning i dagens läge.

- Vi står inför en situation där mindre arbetarinstitut kanske tvingas till fusionering på samma sätt som kommunerna.

Övar varje dag

Maria Knaapinen är 12 år. Hon spelar både gitarr och piano för Jonathan Lutz vid Mbi Raseborg. Hon tycker det är roligt och uppskattar friheten inom undervisningen.

Maria Knaapinen spelar piano vid Mbi Raseborg
Bildtext Maria Knaapinen tycker om att spela piano
Bild: Yle/Sini Liimatainen

- Vi får själva välja vad vi vill spela. Jag har en bra lärare som jag vågar fråga om allt.

Maria dansar också fyra gånger i veckan vid dansinstituet Hurja Piruetti i Karis. Hur hinner hon med allt?

- Jag har hur mycket tid som helst när jag kommer hem från skolan. Och har jag ett pianostycke jag tycker om så övar jag ofta.

För tillfället kommer musiken på notstället från Rölli-filmen.

Mera om arbetarinstitutens situation i tv-programmet Närbild i Yle 5 den 29 september.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln