Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Lorvendricka

Från 2014
Svarta vinbärsblad blir god drýck
Bildtext Vinbärsblad blir god dryck
Bild: Yle/Derrick Frilund

Svartvinbärsbladsdrickan, min barndoms "Lorvendricka" (varför den hette så hos oss är ett mysterium...), är ett av Maria Plantings tidigaste matminnen. Lorvendricka för barn och vuxna, med nybakad bulla, kaneless, schackrutor, havreflarn och andra ljuvliga småbröd.

Lorvendricka

Mängd: 10 personer

Tillagningstid: 25 min, varav förberedelser 15 min

Ingredienser

  • 10 liter (l) vatten
  • 10 liter (l) svartvinbärblad - löst packade
  • 2 st citron - saft och skal
  • 1 kilogram (kg) socker
  • 10 gram (g) jäst

Instruktioner

Svartvinbärsbladsdrickan, min barndoms Lorvendricka (varför den hette så hos oss är ett mysterium...), är ett av mina tidigaste matminnen. Varje dag dracks det eftermiddagskaffe klockan tre hos mormor och morfar – kaffe för de vuxna, Lorvendricka för barn och vuxna, med nybakad bulla, kaneless, schackrutor, havreflarn m.fl. ljuvliga småbröd. Det ursprungliga receptet görs på bl.a. 11 stop (18 liter!) vatten och jäst för 25 penni. Här är recepten jag använder:

Gör så här:

Skölj svartvinbärsbladen. Skala det yttersta, gula skalet av citronerna och pressa ur saften.

Koka upp vattnet och häll det över svartvinsbärsbladen, sockret, citronskal och -saft i ett rymligt ämbar. Täck ämbaret och låt svalna.

Sila och smula ner jästen följande dag.

Låt Lorvendrickan stå svalt i ett par dagar, se´n är den färdigt att drickas.

För söt? Minska sockermängen till 800 gram.

Den här ljuvliga sommardrycken är en färskvara, håller bara några dagar i kylskåp – se´n brukar tar jästsmaken ta över för mycket.

Kock: Maria Planting

Mer om ämnet på Yle Arenan