Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt

Finlandssvenska pojkar läser minst

Från 2014
Uppdaterad 25.09.2014 11:33.
Bibliotekarien Mikael Gros bläddrar i barnböcker
Bildtext Bibliotekarien Mikael Gros ser sig som en förebild för pojkarna
Bild: YLE/Annika Löfgren

Många pojkar slutar läsa böcker redan i 10-årsåldern. De har alltså knappt hunnit komma in i den så kallade bokslukaråldern, innan de överger böckerna. Istället blir idrottsintressen och dataspel viktigare. Läsning uppfattas ofta som något ocoolt.

Mikael Gros som är bibliotekare i Esbo och jobbar med barn- och ungdomsverksamheten, säger att det är sorgligt att läsandet inte är en naturlig del av många pojkars vardag.

- Läsning och läsförståelse är grunden för allt lärande. Ämneslärarna rapporterar att det finns elever som inte förstår den text de ska läsa. Då är det väldigt svårt att lära dem någonting.

Pojkarna sämre läsförståelse

År 2011 medverkade Finland för första gången i PIRLS, en undersökning som fokuserar på 9-10-åriga barns läsförmåga. Resultaten från undersökningen visar att de finländska pojkarnas läsförmåga är sämre än de jämnåriga flickornas – mätt i år är skillnaden hela 1-2 skolår.

Det syns en stor skillnad mellan dem som läser och dem som inte läser böcker på fritiden. När ordförrådet är mindre och förmågan att förstå texten sämre, blir skolarbetet svårare.

- Men det är inte bara för skolan som det är bra att läsa. Genom böckerna lär du dig förstå andra människor och kulturer, du lär dig sätta dig in i andra människors liv och får nya perspektiv, säger Mikael Gros.

Det finns olika teorier om varför pojkarna läser mindre än flickorna. Varför just de finlandssvenska pojkarna inte tycks värdesätta böcker i lika stor utsträckning vet man inte, men förebilderna spelar en viktig roll.

Läsande pappa förebild

- Barn behöver se sina föräldrar läsa. I hemmen är det ofta mammorna som har läst högt för barnen. För att pojkar ska vilja läsa behöver de ha papporna som förebilder.

Mikael Gros understryker föräldrarnas roll som exempel.

- Det hjälper inte att du överöser barnen med böcker om barnet aldrig ser dig själv läsa. Och läs helst en traditionell bok, för barnen kan inte förstå vad du gör bakom läsplattan eller telefonen.

Fortsätt läsa högt

När barnen börjar läsa själva i skolåldern slutar många föräldrar med högläsning. Det är oerhört sorgligt, menar Gros, eftersom läsning är så mycket mer än att bara kunna förstå en text.

- Fortsätt läsa högt upp i tonåren. Också tonåringar gillar när man läser för dem, även om de inte medger det. Högläsning är ett otroligt bra sätt att umgås på.

Bibliotekariernas tips på böcker för barn i 10-åsåldern:

Ingelin Angerborn: Önskestjärnan
Suzanne Collins: Gregor från Ovanjord
Ewa Christina Johansson: Spegelns hemlighet
Sarah Lean: Hemlös
Petter Lidbeck: Den magiska kepsen
Johanna Lindbäck: Lite ihop
Mårten Melin: Förvandlad
Kristina Ohlsson: Silverpojken
Lotta Olsson: Elva år på jorden. Lisa Bengtssons memoarer
Johan Rundberg: Kärlekspizzan

Fem högläsningstips:

Ingelin Angerborn: Det tredje tecknet
Douglas Foley: Habib - meningen med livet
Ulf Stark: Dårfinkar och dönickar
Maria Turtschaninoff: De ännu inte valda
Rebecka Åhlund: Flickan på tavlan

Läs också: Hur få killar att läsa?

Mer om ämnet på Yle Arenan