Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Världens segaste pojkband faller i bitar - igen

Från 2014
Uppdaterad 29.10.2015 15:13.
Take That
Bildtext Take That i sin ursprungliga sammansättning.
Bild: Hamish Brown

Det finns ett pojkband, eller gubb-band kan man kanske kalla dem snart, som inte slutar. Kanske deras låt Back For Good från mitten av 1990-talet syftade just på det?

Definitionen av pojkband är följande: Ett band bestående av killar som tilldelats olika roller, de dansar, alla bandmedlemmar sjunger och spelar oftast inte instrument. När man talar om pojkband så tänker man oftast på grupper som bildats på 1990-talet och senare. Men former av pojkband som orsakar hysteri har funnits redan på 1960-talet (Temptations, The Beatles, The Bee Gees och Wind and Fire).

Ett av de största pojkbanden på 1990-talet var brittiska Take That, som gjorde Robbie Williams känd. De bildades i början av årtiondet och gjorde tjejerna galna men redan fem år senare ville Robbie lämna bandet. Han tyckte inte om sin snälla image och började jobba på en solokarriär och festade med Oasis-bröderna. De fyra resterade medlemmarna fortsatte ännu i ett år och gjorde hittarna Sure och Never Forget. Ett år senare, 1996, meddelade bandet att de slutar. Chocken var stor för fansen och kristelefoner tog emot samtal av gråtande tjejer.

Och sedan dess har bandets resa varit minst sagt mångsidig och intressant. Musikgeniet Gary Barlow och tjejtjusaren Mark Owen har gjort solokarriärer. Howard Donald är en framgångsrik dj och Jason Orange har studerat och jobbat som skådespelare.

I tio år jobbade de på skilda håll men sedan sammanstrålade de för en dokumentär år 2005 (Take That: For the Record) och kort efter det meddelades det att de beger sig ut på turné. Sedan dess har fyrmannabandet gett ut tre album, det senaste år 2010 i samarbete med Robbie Williams.

Men nu blåser det nya vindar igen. Sedan januari har bandet jobbat på sitt sjunde studioalbum men igår meddelades det att Jason Orange lämnar bandet. Men arbetet med albumet fortsätter.

Är det bara jag eller är detta pojkband sällsynt segt? Många pojkband tycks ha en trealbumsförbannelse över sig, förutom Take That har N'Sync, East 17 och 5ive gått i bitar efter tredje albumet. De tre sistnämnda har ändå slutat medan Take That kämpar på. Och vad är det som gör att TT bara fortsätter och fortsätter? Efter deras comeback har de trots allt inte varit riktigt lika slagkraftiga som förut.

Hur kommer det att går för One Direction som just nu är det största pojkbandet? Kommer en i bandet att börja med en solokarriär? Kommer de att ha en paus? Kommer en att sluta helt? Kommer hela bandet att sammanstråla efter årtionden? Jag har svårt att föreställa mig att de skulle vara lika sega som sina förfäder och det kanske är en positiv sak?