Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

Karaktärerna i Arvingarna

Från 2014
Uppdaterad 15.07.2016 15:47.
Arvingarna
Bildtext Frederik, Emil och Gro träffas efter Veronikas död
Bild: DR / Martin Lehmann

Det danska succédramat Arvingarna berättar om vad vill det säga att vara en familj i tider då klassiska familjemönster radikalt förändras? Det frigjorda och självrealiserande 60- och 70-talen speglas genom barnen in i våra dagar.

Det är ett karaktärsdrivet drama och ett modernt familjeporträtt om vad som skulle bli en relativt smärtfri bodelning, men som blir en resa in i hemligheter och lögner. Här presenteras seriens huvudpersoner närmare.

Veronika och Thomas

Arvingarna
Bild: DR / Martin Lehmann

Veronika Grønnegaard – mamma (Kirsten Olesen)
68 år, född 1945
Veronika växte upp i en borglig familj med intresse för finkultur. Som 22-åring kommer hon in på Konstakademin och möter avantgrade-musikern Thomas. De förälskar sig och Veronika flyttar snabbt in i hans konstnärskollektiv. Det fria, berusande konstnärslivet avbryts dock snabbt när Veronika blir gravid och föder Gro. Thomas fortsätter dock med sitt berusande liv och Veronika gör klart konstutbildningen med Gro på armen. Till slut blir Thomas för mycket och Veronika och Gro lämnar honom. 1972 har hon sin första utställning och möter Carl Grønnegaard. Han är antikhandlare, förmögen och älskar konst. Carl blir helt betagen av Veronika och ser dessutom hennes talang. De gifter sig och flyttar in på Carls släktgård, där snart sönerna Frederik och Emil föds. Veronika blir med åren av Danmarks mest framträdande konstnärer. När vi i serien möter henen första gången har hon precis fått dåliga nyheter under ett rutinbesök på sjukhuset.

Arvingarna
Bild: DR / Martin Lehmann

Thomas Konrad – pappa till Gro (Jesper Christensen)
66 år, född 1947
Thomas Konradsen växte upp hos sin mamma i Christianshavn. Pappan, som var musiker, försvann under en resa på Oslobåten när Thomas var fyra år. Han har skött sig själv hela sitt liv och dessutom spelat på alla typer av instrument under tiden. Från 14 års ålder spelade han på krogar och som 16-åring flyttade han hemifrån och ändrar sitt efternamn till Konrad. Så gott som allt i Thomas liv kretsar kring musik och en mängd olika genrer. Han är inte speciellt mycket hemma och inte ens när Veronika blir gravid och föder deras gemensamma barn ändras hans livsstil. Efter att Veronika lämnat Thomas håller de minimal kontakt. I samband med att Thomas ska undervisa en kurs på en konstskola i närheten av Grønnegaard flyttar Thomas in i en barrack som står på gårdens marker – och där förblir han. Han lever för sin musik, hjälper Veronika i olika praktiska arrangemang och är även konstnärlig sparringpartner.

Barnen och deras familjer

Arvingarna
Bild: DR / Martin Lehmann

Gro – Veronikas och Thomas dotter (Trine Dyrholm)
42 år, född 1971
Gro har vuxit upp i en konstnärs- och hippiemiljö. Hennes föräldrar träffades på Kostakademin i Köpenhamn på 1960-talet, bodde tillsammans i ett kollektiv och levde det vilda bohemiska livet fram till dess att Veronika tog Gro och lämnade Thomas. I dag är Gro karriärist och är vd för ett av landets ledande moderna konstmuseum, Konsthallen. Hon har en nära, om än lite ansträngd, relation till sin mamma, som hon stått nära under hela sin uppväxt. Gro har själv ingen familj, utan offrar istället allt för karriären. Vid sidan av vd-jobbet skriver och redigerar hon konstböcker och är sin mammas högra hand, vilket innebär att hon hjälper till vid försäljningar, utställningar och har en del av äran att Veronika har fått ett genombrott på den internationella konstmarknaden. Gro är uppslukad av sin roll som Veronikas tronföljare och alltid försvarat henne inför sina syskon.

Arvingarna
Bild: DR / Martin Lehmann

Frederik – Veronikas och Carls första son (Carsten Bjørnlund)
39 år, född 1974
När Frederik föddes var Veronikas karriär redan igång. Därför var det pappa Carl, tillsammans med en rad barnflickor, som tog hand om Frederik och senare Emil. Frederik beundrar och speglar sig själv i sin pappa. Hans tydliga, fasta ramar, sinnelag för affärer och alla fisketurer blir det Frederik lägger ihop till en trygghet på gården. Skilsmässan och faderns utlandsflytt är svår för Frederik. Från det att han är tio år är det han som tar ansvar för sin lillebror. Till slut får han nog och flyttar som 14-åring till internatskolan Herlufsholm och försöker förgäves få lillebror Emil att följa med honom. Frederik är numera framgångsrik jurist och numera partner i en stor advokatfirma. Han är gift med Solveig och tillsammans har de barnen Hannah och Villads. Frederik har humor, är intelligent och omtyckt, men har inga nära vänner. Familjen är det som betyder mest för honom.

Arvingarna
Bild: DR / Martin Lehmann

Emil – Veronikas och Carls andra son (Mikkel Boe Følsgaard)
33 år, född 1980
Emils tidiga barndom präglades av föräldrarnas utåtriktade karriärer och under perioder var det barnflickor och en faster som tog hand om honom, tillsammans med hans ständige följeslagare och beskyddare, storebror Frederik. När Emil var fyra år lämnade pappan familjen och flyttade till USA. Emil är en glad kille som tog sig genom skolan mer tack vare sin talang än sitt flit. Han röker på och jagar ständigt äventyr. Efter skolan ger han sig ut i världen och återvänder inte förrän han kommer in på universitetet för att studera filosofi. Han tappar dock intresset för filosofin och ger sig av igen. Han flyter ovanpå, klarar sig på sin charm och på sin omedelbara närvaro. Han har dessutom hunnit med att starta en rad projekt under sina resor, det senaste en resort i Thailand. Emil har under perioder inte haft någon som helst kontakt med familjen. Undantaget är mamma Veronika, som sponsrat hans äventyr.

Arvingarna
Bild: DR / Martin Lehmann

Signe – Veronikas fjärde barn (Marie Bach Hansen)
26 år, född 1986
Signe har vuxit upp som enda barnet hos föräldrarna John och Lise. Hon har klarat sig bra genom skolan, men vet inte riktigt vad hon ska göra i framtiden. Därför har hon jobbat hos sin väninna i dennes blomsteraffär i Svendborg och levt ihop med mannen i sitt liv, Andreas. Andreas är en talangfull handbollsspelare som tränas av Signes pappa John. Båda Signes föräldrar är engagerade i samhället de bor i och detta har smittat av sig på Signe, som är van att få uppbackning och vänlighet från alla håll. Signe och Andreas bor tillsammans i ett hus och har daglig kontakt med Signes föräldrar. När Veronika helt plötsligt dyker upp i Signes liv och berättar att hon är Signes biologiska mamma, får Signe också ett testamente som överlåter Grønnegaard till henne. Helt plötsligt vänds Signes liv ut och in. För Signe blir det viktigt att få reda på varför Veronika handlat som hon gjort.

Övriga personer på Grønnegaard

Arvingarna
Bild: DR / Martin Lehmann

Lone - vän och jurist år Veronika (Kirsten Lehfeldt)
66 år, född 1947
Lone är uppväxt i ett akademikerhem i Köpenhamn. Under sin tid som juridikstuderande tog hon några vilda avstickare och var politiskt aktiv. När Veronika hade en svår tid i sitt liv hjälpte Lone henne och hon har med tiden blivit en del av umgänget på Grønnegaard. Lone har sedan dess flera gånger hjälpt Veronika med både kontrakt och andra juridiska ärenden. Lone är fascinerad av konst och har fyllt sitt hem med diverse konstalster. Hon är en varm människa som aldrig har långt till skratt.

Arvingarna
Bild: DR / Martin Lehmann

Robert – Veronikas gallerist (Trond Espen Seim)
42 år, född 1972
Robert är uppvuxen i Oslo men förälskade sig som 17-åring i en tysk flicka och flyttade dit. Som ung jobbade han som springpojke på ett erkänt auktionshus där hans talanger för konst och försäljning snart uppdagades. Efter några år fick han jobb i Berlin och öppnade snart eget galleri i Hamburg. Han har värdefulla kontakter i hela världen. Han bor i Hamburg med fru och två barn men har också de senaste 4 åren haft en affär med Gro.

Orginaltitel: Arvingerne (Danmark)
10 avnsitt
14 dagar på Arenan
Säsong 1 sändes första gången i Yle fem år 2014

Mer om ämnet på Yle Arenan