Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Närmat är fortfarande pop

Från 2014
Uppdaterad 26.09.2014 08:43.
Diana Nyberg-Lindholm och Pontus Berglund från Slow Food Västnyland
Bildtext Diana Nyberg-Lindholm och Pontus Berglund från Slow Food Västnyland hoppas på 10 000 besökare på matfestivalen i Fiskars.
Bild: Yle/Minna Almark

Slow Food-festivalen i Raseborg ordnas för sjätte gången i år. Enligt Pontus Berglund, som är verksamhetsledare för Slow Food Västnyland är det lika roligt som alltid att förbereda inför festivalen, som går av stapeln för tredje året i rad i Fiskars bruk.

Radio Vega Västnyland

10:52

- Vi börjar nu hitta lite ramar och struktur på stället, så det är lite lättare i år igen, säger han.

Enligt honom är marknadsföringen och hur den ska kanaliseras den största utmaningen.

Kommunerna borde komma med

Diana Nyberg-Lindholm är styrelsemedlem i Slow Food Västnyland och har också bageriföretaget Backers Bakers. Enligt henne är festivalen speciell eftersom den samlar så mycket lokala producenter.

- Vi hittar hela tiden flera producenter och kommer säkert att göra det också i framtiden.

Hon tycker att festivalen har hållit rätt samma linje under de sex år den har arrangerats. Förutom att festivalen samlar matproducenter i regionen, så ordnas där också föreläsningar och seminarier som handlar om god, ren och rättvis mat.

- Det här är något som vi kan utveckla ännu mera om vi fick med flera arrangörer. Vi önskar i synnerhet att alla de västnyländska kommunerna kunde komma med och bidra till den här festivalen, understryker Nyberg-Lindholm.

Prova på samisk mat

Totalt deltar runt 60 försäljare i festivalen. I år har festivalen också besök av den samiska föreningen Slow Food Sápmi. Pontus Berglund tror att man har mycket att lära sig av varandra.

- Vi har en samisk kock som heter Heikki Nikula, som kommer att tillreda små smakprov under veckoslutet.

Upphandlingskompetensen borde öka

Diana Nyberg-Lindholm lyfter fram regeringsprogrammet "Naturligtvis närmat", som är skrivet 2013.

- Här står mycket om de frågor som vi jobbar med. Och det är en bra start att man från regeringshåll har skrivit ett ganska brett program om det här. Nu gäller det att få det att fungera ute i kommunerna.

Enligt henne är situationen rätt bra i Västnyland tack vare Noviaprojektet "Bra mat", som har stött Slow Food Västnyland.

Hon efterlyser bland annat bättre upphandlingskompetens för att till exempel skolmaten ska produceras av närmat i större utsträckning.

- Vi måste också jobba för att småföretagare får kunskap och självförtroende att sälja sina produkter.

Närmatstrenden håller i sig

I fjol hade festivalen runt 8 000 besökare men Pontus Berglund hoppas att närmare 10 000 mänskor ska besöka matfestivalen i Fiskars i år. Enligt honom har närmatstrenden ännu inte avtagit.

- När jag har varit i kontakt med de producenter som kommer att delta så säger alla att det finns allt större efterfråga på närproducerat, säger han.

- Intresset för ren och god mat håller nog i sig.

Viktigt att skapa nätverk

Enligt Diana Nyberg-Lindholm är festivalen i Fiskars viktig för att småproducenterna ska komma vidare i sitt arbete att nå ut till en större mängd mänskor.

- Vi träffas här och skapar nätverk. Det här är en mötesplats där producenter och konsumenter möts och det ger synergieffekter och stärker självförtroendet.

Slow Food festivalen ordnas i Fiskars bruk 4-5.10. Här finns en lista på alla försäljare och en länk till programmet under festivalen.