Hoppa till huvudinnehåll

Sport

BK-46 från krisklubb till tabelltopp

Från 2014
Uppdaterad 25.09.2014 15:54.
3 min
Programmet är inte längre tillgängligt

Finlands alla tiders mest framgångsrika handbollsklubb BK-46 från Karis drabbades på sommaren av en enorm spelarflykt som hotade hela klubbens ligaexistens. Snabba värvningar med hjälp av stödtrupperna räddade ligaplatsen, och BK-46 toppar för närvarande tabellen efter två segrar på två matcher.

Efter förra säsongens fjärde plats beslöt många av spelarna i BK-46 att det var dags att byta omgivning. Det stora spelarmissnöjet bland spelarna ledde till slut till en så stor spelarflykt att BK-46 redan i juni meddelade att man inte kommer att ställa upp i handbollsligan överhuvudtaget.

Meddelandet väckte ändå så starka negativa reaktioner att en stödtrupp bildades för att hålla BK-46 kvar i ligan. Några veckor senare stod det klart att man med hjälp av stödtruppen lyckats värva ett tillräckligt brett spelarmaterial för att kunna delta i handbollsligan.

-Tack vare den gedigna handbollskulturen som finns i Karis har man vaknat till liv här. Vi har en jättefin stödtrupp som vi jobbar med och man kan känna redan då man kommer till hallen att någonting nytt är på gång, säger BK-46 ordförande Jan Silén.

Den 20-faldiga finländska mästarklubben kunde fortsätta på den högsta serienivån där Peter Kihlstedt nu tagit över tränaransvaret efter Christer Lundqvist. Trots att BK-46 är vana att vinna går Kihlstedt fram med en femte plats som målsättningen för hans lag.

På basen av de två första matcherna är det ändå inte otänkbart att BK-46 trots sommarens kris igen finns med i medaljstriden. Två segrar på två matcher ger gott om självförtroende. Framför allt hemmapremiären där det tippade medaljlaget Atlas krossades inför en stor och ljudlig hemmapublik lovade gott inför fortsättningen.

-Målsättningen är fortfarande femte. Hemmaplan måste man vinna på och Atlasvinsten var en bra vinst. Nog kommer vi säkert att få på käften i någon av matcherna vi räknat med att vinna, och då har vi dessa poäng som bonus, sade Kihlstedt efter den fina segern över Atlas.

Klubbordföranden Silén tror att även ledningen inom BK-46 lärt sig mycket av sommarens händelser.

-Det är kanske onödigt att gå in på alla detaljer men säkert lärde vi oss mycket. Kanske det var bra att det hände för nu har vi alla vaknat i Karis, och nu vill vi göra detta på nytt. Nu har vi äntligen fått tillbaka den muskel som den här klubben behöver, sade Silén.

Se inslaget om BK-46 i TV-nytt på torsdag 25.9 på Yle Fem klockan 19.30.