Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Käpprakt in i det akademiska livet

Från 2014
Uppdaterad 01.10.2014 09:52.
Tiina Saloranta.
Bildtext Tiina Saloranta, forskardoktor i organisk kemi vid ÅA
Bild: Yle/Nilla Hansson

För Tiina Saloranta är forskningen och undervisningen lika viktiga. Hon tror starkt på att den kemiska industrin och forskningen själv har svaren på miljö- och farmakologiska problem.

Hennes karriär har löpt käpprakt framåt och uppåt inom det kemisk-tekniska. Efter att ha varit färdig diplomingenjör i två veckor, med polymerkemi som huvudämne, var hon redan fullt sysselsatt med sin doktorsavhandling. Den här gången med inriktning på organisk kemi. För att ämnet leder henne in på branscher hon brinner för, som läkemedelsutveckling och miljöfrågor. Där känner Tiina Saloranta att hon gärna skulle bidra med något.

Tiina Saloranta trivs med forskningen och undervisningen. Och det verkar också som om Åbo Akademi håller i Tiina Saloranta för allt vad tygen håller; för något år sedan belönades hon med Per Brahe-priset som ges till yngre lovande forskare vid Åbo Akademi. Genom äran och en prissumma på 12.000 euro uttrycker Åbo Akademi en önskan om att hon också i fortsättningen ska vara anknuten till akademin.

Per Brahe-priset år 2013
Tiina Saloranta knöts till ämnet Organisk kemi nästan omedelbart efter sin disputation. Hon är nu inne på andra året av en treårig forskardoktorsbefattning där. Anställningen innebär att hon handleder, undervisar och forskar ungefär lika mycket och det uppskattar hon stort. Med Per Brahe-priset fick hon också beröm för sitt sätt att sköta undervisningen i synnerhet på grundkursen i organisk kemi. En kurs som anses mycket viktig inom fakultetsområdet för naturvetenskaper och teknik. Det är också den kursen Tiina själv ivrigast berättar om, när hon talar om sitt arbete.

Kemi-industrin skitar ner men har också medel att förbättra miljön
Tiina Saloranta är bra på att berätta om sin forskning på ett för en obevandrad på området begripligt sätt. Hon talar optimistiskt om nya material och processer som är hållbara också ur miljöhänseende. Hon tycker det är viktigt att den kemiska industrin som har så dåligt rykte gör allt för att förbättra det. Industrin borde själv försöka lösa miljöproblemen. Men hon erkänner att det är små steg man måste ta.