Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Snabbguide till Ryder Cup

Från 2014
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Rory McIlroy hör till den absoluta golftoppen.
Bildtext Rory McIlroy hör till de bärande krafterna i det europeiska laget.
Bild: EPA/ANDY RAIN

Den 40:e upplagan av golfens Ryder Cup inleds på fredag. Den här gången fungerar Europa som värd då tävlingen avgörs i Gleneagles i Skottland.

I Ryder Cup tävlar europeiska toppnamn i lag mot kollegerna på andra sidan Atlanten. Europa vann tävlingen då det senast begav sig.

Finländske Mikko Ilonen var nära att platsa i det europeiska laget.

Ryder Cup spelas under tre dagar med start på fredag.

Tävlingshemsidan finner ni här.

Europa

Kapten: Paul McGinley, 47 år, Irland

Obesegrad i Ryder Cup sammanhang. Vicekapten bakom Colin Montgomerie (2010) och José María Olazábal (2012). Med som spelare åren 2002, 2004 och 2006.

Rory McIlroy, 25 år, Nordirland

Nummer ett på världsrankingen. Var med åren 2010 och 2012 då Europa vann. Har en segerprocent på 55 i Ryder Cup-sammanhang. I Europas lag finns sex spelare med bättre Ryder Cup-segerprocent.

Henrik Stenson, 38 år, Sverige

Femma på världsrankingen. Är med i Ryder Cup för tredje gången. Segerprocenten på 42 i Ryder Cup-
matcher är den sämsta bland de europeiska spelarna.

Victor Dubuisson, 24 år, Frankrike

Debuterar i Ryder Cup. Har slagit igenom under den här säsongen och ligger nu på 23:e plats i världsrankingen. För ett år sedan var han ännu utanför topp-100 i världen. Har vunnit en gång på Europatouren.

Jamie Donaldson, 38 år, Wales

En av Europas tre debutanter. Ligger på 25:e plats på världsrankingen. Tog sin tredje seger i karriären på Europatouren i år.

Segio Garcia, 34 år, Spanien

Europas nästmest runiterade spelare i Ryder Cup efter Lee Westwood. Med i Ryder Cup för sjunde gången. Har en fin segerprocent på 64. Har gjort en stabil säsong och stigit på ett år från en 20:e plats på världsrankingen till trea.

Justin Rose, 34 år, England

Det här blir hans tredje Ryder Cup. Segerprocenten på 66 i de tidigare uppträdandena i tävlingen är nästbäst bland de europeiska Ryder Cup-deltagarna. Sexa i världsrankingen.

Martin Kaymer, 29 år, Tyskland

Med för tredje gången. Tog sin andra majortitel i karriären när han vann US Open i juni. Den första titeln kom år 2010 när han vann PGA Championship. Halkade ner på en 63:e plats i världsrankingen under våren men har nu stigit upp till tolva.

Thomas Björn, 43 år, Danmark

Europas äldsta deltagare i år. Har varit med två gånger tidigare, år 1997 och 2002 – Europa vann båda gångerna. 30:e på världsrankingen. För ett drygt år sedan låg han ännu utanför topp-60 i världen.

Grame McDowell, 35 år, Nordirland

Med för fjärde gången i Ryder Cup. Har spelat tidigare tillsammans med landsmannen Rory McIlroy men nu pågår en tvist mellan de två och det är oklart ifall McGinley tänker para ihop nordirländarna. 18:e på världsrankingen.

Stepher Gallacher, 39 år, Skottland

Valdes med av kaptenen McGinley. Debuterar i Ryder Cup. Ligger på 34:e plats i världsrankingen. Visade nerver av stål då han slutade trea i Europatourdeltävlingen i Italien i augusti, veckan innan McGinley gjorde sina val.

Ian Poulter, 38 år, England

En verklig specialist på match play. Har deltagit fyra gånger tidigare i Ryder Cup med en segerprocent på 80. Säsongen har inte varit den bästa för Poulter som ligger på 38:e plats i världsrankingen.

Lee Westwood, 41 år, England

Europas mest rutinerade Ryder Cup-deltagare. Är med nu för nionde gången. Slår väldigt bra men puttandet lämnar ofta en del att önska. Har rasat ner på en 44:e plats i världsrankingen.

USA

Kapten: Tom Watson, 63 år

Har varit Ryder Cup-kapten en gång tidigare, år 1983 då USA vann i England. Deltog fem gånger som spelare. Vann åtta majortitlar under karriären. Den sista majorsegern kom år 1983.

Bubba Watson, 35 år

Med i Ryder Cup för tredje gången. Slår långt och får bättre skruv på bollen än någon annan. Har vunnit Masters två gånger, senast i våras. Har en medioker segerprocent på 37 i Ryder Cup-sammanhang. På sjunde plats i världsrankingen.

Rickie Fowler, 25 år

Det här blir hans andra Ryder Cup. Förlorade en match och spelade oavgjort i två för fyra år sedan. Imponerade i årets majorturneringar genom att sluta på placeringarna 5, 2, 2 och 3. Ligger på tionde plats i världsrankingen.

Jim Furyk, 44 år

USA:s mest rutinerade Ryder Cup-spelare efter Phil Mickelson i årets upplaga. Med för nionde gången. Segerprocenten endast 36 efter nio segrar, 17 förluster och fyra oavgjorda. Fyra på världsrankingen. En säker spelare som gör väldigt sällan bogey.

Jimmy Walker, 35 år

Debuterar i Ryder Cup. Inledde säsongen 2014 med tre segrar på PGA-touren inom loppet av några månader. Nu 19:e på världsrankingen, för ett år sedan 64:e.

Phil Mickelson, 44 år

USA:s största stjärna i Tiger Woods frånvaro. Lagets mest rutinerade räv med nio tidigare uppträdanden i Ryder Cup. Segerprocenten 44. Slår långt och räddar sig ofta från nästan omöjliga situationer. Nu 11:e på världsrankingen.

Matt Kuchar, 36 år

Med för tredje gången. Har varit en av USA:s bättre spelare i de senaste Ryder Cup-upplagorna med en segerprocent på 57. Nionde på världsrankingen.

Jordan Spieth, 21 år

Slog igenom ifjol. Då var han utanför topp-800 i världrankingen när säsongen inleddes och på 22:a plats när året var slut. Nu 13:e i världen efter en stabil andra säsong på PGA-touren. Debuterar i Ryder Cup.

Patrick Reed, 24 år

Också han är Ryder Cup-debutant. Slog igenom under våren med två segrar på PGA-touren. Nu 27:e på världsrankingen efter att ha inlett säsongen på en 73:e plats.

Zach Johnson, 38 år

Gör sin fjärde Ryder Cup. Slår inte särdeles långt men slår rakt. Segerprocenten i Ryder Cup-sammanhang 59. Höjdpunkten i karriären segern i Masters år 2007. Nu 16:e på världsrankingen.

Keegan Bradley, 28 år

Med för andra gången. Spelade senast mycket framgångsrikt tillsammans med Phil Mickelson. Segerpcoenten är 75, bäst i det amerikanska laget. Har inte haft sin bästa säsong. Ligger på 26:e plats i världsrankingen.

Webb Simpson, 29 år

Med för andra gången. Vann hälften av sina matcher senast. Som Bradley har Simpson inte varit lika strålande i år som de senaste säsongerna. Nu 33:e i världsrankingen.

Hunter Mahan, 32 år

Med för tredje gången. Fick spelet att rulla lämpligt före Tom Watsons Ryder Cup-val då han vann The Barclays Championship i augusti. 21:a i världsrankingen.