Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Misstänker mobiltelefonen som orsak till cancern

Från 2014
Uppdaterad 16.01.2015 13:10.
Christian Blom mäter strålning från en basstation i närheten
Bildtext Christian Blom bor största delen av året på landet för att undvika mobilstrålning. Här mäter han strålningen från närmaste basstation.

Christian Blom blev elöverkänslig två dagar före midsommaren år 2003. Han började sakta må sämre och sämre, tills han drabbades av cancer sex år senare.

- Jag reagerade på gatudammet och mögel på vår arbetsplats och det hade pågått redan ett tag. Men det blev bara värre och värre. Då kopplade jag aldrig ihop hur illa jag mådde med det att jag använde mobiltelefon flera timmar varje dag.

Blev elöverkänslig

Christian Blom insåg att han är elöverkänslig år 2003 när han var på väg för att fira midsommar med familjen i Viitasaari.

- Jag fick ett anfall i bilen medan jag körde. Jag fick röda utslag och svårt att andas. Vi körde snabbt till sjukhuset i Lahtis och jag blev behandlad för allergichock, eftersom det var det som läkarna trodde att det var fråga om.

På morgonnatten körde Christian och familjen vidare och väl framme i Viitasaari låg Christian utmattad i ett dygn.

- På midsommarafton steg jag upp och satte på tv:n och då började kroppen darra. Det var som att jag hade satt fingrarna i eluttaget. Jag stängde av tv:n och det kändes genast bättre i hela kroppen. Efter att ha upprepat detta ett antal gånger insåg jag att mina allergireaktioner måste ha något med elen att göra.

Radar: - Är mobilstrålning farlig?

Programmet är inte längre tillgängligt

Cancer

Ett par år efter händelsen klarade han av att bygga upp sitt liv. Men några år senare blev det värre igen.

- Vårvintern år 2009 märkte jag att körtlarna under höger öra började svälla, det vill säga den platsen där jag hade haft mobilen i 10 år av mitt liv, före jag blev elöverkänslig. Jag gick till läkare och fick veta att jag hade en aggressiv cancer som hade spritt sig till hela området runt halsen och svalget.

Läkare tog inte saken på allvar

Christian Blom berättade för flera läkare under cancerbehandlingen att han trodde att sjukdomen kunde ha att göra med hans mobiltelefonanvändande.

- När jag berättade för läkarna om mina misstankar så tog det mig inte på allvar.

Christian fyllde med läkarna i en blankett för cancerstatistiken, men där fanns inga frågor om mobiltelefonanvändning.

- Man skulle fylla i hur mycket man har rökt, hur mycket man har druckit alkohol och hur mycket man har utsatts för det ena och det andra. Men det fanns ingen fråga om hur man använt mobiltelefon och hur länge. Jag tog upp saken och frågade varför det inte fanns en enda fråga om mobiltelefonanvändande. Men läkarna på HYKS sa att det här är en fråga som de inte talar om här. De förbjöd mig inte, men de sa att det inte är någon idé att jag tar upp den här frågan för det är ingen som kommer att diskutera det med mig.

Blev skickad till psykiater

Christian fick efter ett tag ändå komma till allergisjukhuset.

- Till all lycka fick jag komma till allergisjukhuset, där de senare tog mig på allvar. Men de började med att skicka mig till en psykiatrisk klinik i Mejlans. Där jag gick hos en psykolog sex till sju gånger. Jag var jätterädd att jag skulle bli klassad som en galning och bli inspärrad. Men jag blev friskförklarad.

Christian blev sjukpensionerad efter 6 års kamp mot myndigheterna. Han fick diagnosen depression eftersom inga andra diagnoser lyckades.

Friskförklarad

Christian behandlades hela våren, sommaren och hösten år 2009.

- Jag fick maximal strålbehandling och de fick bort cancern. Det är nu fem år sedan behandlingen. Jag hade hoppats att när cancern försvann skulle elöverkänsligheten också försvinna. Men det gjorde den inte, den tog nya former.

Christian Blom känner fortfarande i dag av elallergin och är känslig för mobilstrålning. Han bor stora delar av året ute på landet för att undvika den värsta strålningen.

- Det kändes hemskt de första åren. Det kom tillfällen när jag själv inte trodde på mig själv. Jag tänkte, har jag blivit galen eller är det här bara ett påhitt? Och speciellt när ledande läkare sa att nu ska du sluta känna efter hela tiden och gå omkring och tänka på det här.

Efter 6 år så blev Christian så frisk att han klarade av att gå på teater igen.

- Eftersom jag har jobbat i teatervärlden i över 20 år så var det här väldigt viktigt för mig.

Läs också: Är du orolig ska du använda handsfree och mer om elöverkänslighet

Lyssna på Radar fredag 26.9 kl.11.03 och repris söndag 28.9 kl.12.05

Mer om ämnet på Yle Arenan