Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Här är världsmusiken du inte vill missa

Från 2014
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Porträtt av Özlem Bulut, turkisk sångerska
Bildtext Özlem Bulut kryddar sin turkiska pop med folkmusik och en gnutta opera.

Mycket av det som i dag kallas världsmusik är en syntes av olika stilar och genrer. I hela världen blandar artister element från olika musikkulturer och låter dem berika varandra. Nya sound och spännande musikaliska möten gör världsmusiken till ett av de intressantaste områdena inom dagens musikliv. Här kan du lyssna på några splitternya skivor från olika länder.

Özlem överraskar

Turkiska Özlem Bulut har en bakgrund som operasångerska, men på sina egna skivor sjunger hon en blandning av turkisk pop och folkmusik. Hon grundade sitt Özlem Bulut Band för några år sen och har hittills kommit ut med två skivor. Ett charmigt hopkok av folkmusik från Anatolien och turkisk schlagerpop. Emellanåt blir det ganska jazzigt, och då och då gör sig Özlems operabakgrund också påmind.

Här några plock från den senaste skivan, Aşk.

Ricardos afrosalsa

Ricardo Lemvo är född i Angola och växte upp i Demokratiska Republiken Kongo. Som femtonåring damp han ner i en helt ny musikkultur, då hans familj emigrerade till USA och bosatte sig i Kalifornien. Salsa och annan latinamerikansk musik inspirerade Ricardo att grunda sin egen orkester Makina Loca, med vilken han hittills har gjort sju album. Det senaste heter La Rumba SoYó och bjuder på intensivt svängande musik med sång både på spanska, kikongo och lingala.

Här kan du provsmaka Ricardo Lemvos blandning av afrikanskt och latinamerikanskt.

Isabelle hyllar Serge

Isabelle Boulay hör till den franskspråkiga minoriteten i Kanada och har under sin snart tjugoåriga karriär konsekvent sjungit på franska. Hennes skivor är mycket populära också i Frankrike och Belgien. Den senaste plattan, Merci Serge Reggiani, är Isabelle Boulays hyllning till den franska sångaren och filmskådespelaren Serge Reggiani, som dog för tio år sen. Det här är fransk chanson av klassiskt snitt uppdaterad för 2010-talet med moderna sound och arrangemang.

Här kan du höra Isabelle Boulays inlevelsefulla tolkningar av Serge Reggianis låtar.

Sallys åttonde

Sally Nyolo kommer ursprungligen från Kamerun men bor sen länge i Frankrike. Hon slog igenom 1996 med sin allra första skiva, som belönades med franska radions världsmusikpris. Nu har hon precis kommit ut med sitt åttonde album. Sally Nyolos material bygger till största delen på den musik hon hörde i sin barndoms Kamerun, men ingredienser av fransk pop och chanson ingår också, och ibland ett stänk av reggae.

Sally Nyolos åttonde album Tiger Run publiceras den 29 september.

Mer världsmusik kan du höra i Café Continental i Radio Vega och på Arenan.