Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

EU-kommissionärerna: tuffa utfrågningar inleds

Från 2014
Uppdaterad 29.09.2014 05:04.
Jyrki Katainen.
Bildtext Också Jyrki Katainen tvingas genomgå ett hårt förhör.
Bild: Matteo Bazzi / EPA

Utfrågningarna av de blivande EU-kommissionärerna inleds på måndag i EU-parlamentet. Det finns bland parlamentarikerna frågetecken vad gäller enskilda kandidaters lämplighet för sin post, men också stora drag i kommissionsordförande Jean-Claude Junckers politik ifrågasätts.

En som kommer att få besvara kvistiga frågor är spanjoren Miguel Arias Cañete, som ska ansvara för klimat- och energifrågorna.

Juncker har i sitt program valt att koppla ihop klimat och energi, vilket många parlamentariker är kritiska till.

- Det kan leda till att klimatpolitiken förvärras och att EU förlorar sin föregångarroll inom den globala klimatpolitiken, tror Heidi Hautala (De gröna, Greens/EFA).

Katainen får svårt att påverka?

Finlands Jyrki Katainen står i tur att utfrågas den 7 oktober. Katainen får om han lyckas en viceordförandepost med ansvar för bland annat sysselsättnings- och tillväxtfrågorna.

Han väntas få besvara frågor om hur han tänker påverka sysselsättningen inom EU.

- EU har inte så stora möjligheter att arbeta inom den här sektorn. Vi har en del projekt och investeringsmöjligheter, men inte tillräckligt med koordination medlemsstaterna emellan, anser Sirpa Pietikäinen (Saml, EPP).

Sannfinländarna vill gärna veta vilken makt viceordförandena, som främst kommer från små medlemsländer, är tänkta att ha.

- Det är svårt att se att de små ländernas representater skulle börja styra de stora medlemsländernas kommissionärer, som sitter på egna portföljer, säger Sampo Terho (Sannf, ECR).

Diskussion om artikeln