Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Spannmålsbönder ekonomiskt trängda

Från 2014
Vete som troligen blir fodersäd
Bild: Yle/Carmela Walder

De globala spannmålspriserna är låga. Det här påverkar de östnyländska bönderna i högsta grad.

År 2012 låg priset på vete på 220 euro per ton, idag är det nere i 150 euro per ton för brödsäd och 100 euro per ton för fodersäd. Det är överproduktion globalt sätt och det här sänker priserna.

- Prisnivån mellan fodersäd och brödsäd har aldrig varit så här stor, säger Anders Rosenberg från Jackarby.

Mycket regn

Hans skörd påverkades negativt av det myckna regnet i augusti. Två tredjedelar av vetet duger bara till fodersäd. Det är falltalet som är för dåligt. Ett dåligt falltal gör degen inte jäser.

Anders Rosengrens spannmål väntar i en silo vid torken. Han hoppas på att världsmarknadspriset ska stiga åtminstone lite. Han kan lagra det ännu en tid, men någonstans kommer gränsen emot.

Anders Rosengren är missnöjd med spannmålspriserna
Bildtext Anders Rosengren är missnöjd med foderpriset
Bild: Yle/Carmela Walder

- Det är trevligare att köpa något om man har pengar på kontot än då man är utan, säger han och skrattar.

Kan inte kompensera med annat

Rosengren är spannmålsodlare ut i fingerspetsarna, han har alltså inte andra jobb vid sidan om. Han kan inte kompensera inkomstbortfallet med att satsa mera på andra sektorer. Han kan hugga skog och så skjuter han på investeringar.

Yle Nyheter: Anders Rosenberg om spannmålspriserna - Spela upp på Arenan

- Nu används gamla reserver, säger han.

Mindre regn i Pyttis

Erik Brinkas i Pyttis säger att han har kommit lättare undan än mången annan spannmålsodlare i södra Finland. Det har inte regnat lika mycket i Pyttis i augusti som på många andra håll. Då säden inte har varit så våt har torkningskostnaderna hållit på rimlig nivå.

- På annat håll där det har regnat mycket har torkningskostnaderna varit höga, säger Brinkas.

Problem med proteinnivån

Brinkas har också problem att få vetet att hålla kvalitetskraven för brödsäd. För hans del är det problem med att proteinmängderna är för små. Proteinmängden ska ligga på 12 procent för att spannmålsodlaren ska kunna sälja vetet som brödsäd.

Stubb på åkern
Bild: Yle/Carmela Walder

- Men så låga priser på fodersäd är det svårt att få ekonomin att gå runt, säger Brinkas.

Arrende kan bli dyrt

Att öka på sin areal odlad mark genom arrende är ingen lösning för att få en bättre lönsamhet. Om spannmålsodlaren betalar ett högt arrende så kan det hända att han går på minus med nuvarande spannmålspriser, säger Brinkas.

Problemet för spannmålsbönderna är att det inte går att på förhand uppskatta vilken inkomst spannmålet bringar då världsmarknadspriset varierar så mycket. År 2010 och 2012 var priset uppe i 220 euro per ton, 2011 låg priset på 180 euro tonnet. Nu är det rekordlågt: 150 euro per ton för brödsäd och lite på 100 euro per ton för fodersäd.