Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Utredningen kring knark- och ungdomshärvan i Åbo drar ut på tiden

Från 2014
Uppdaterad 26.09.2014 16:57.
Polisjackor
Bild: Yle/Sofia Schleutker

Polisens förundersökning kring knarkhärvan i Åbo, där ett 40-tal ungdomar misstänks för narkotikabrott, drar ut på tiden. Förundersökningen kan dröja ännu en månad.

För drygt tre veckor sedan uppdagades det att ett 40-tal ungdomar i Åbo misstänks för narkotikabrott. Polisen meddelade samtidigt att förundersökningen skulle vara klar cirka två veckor senare, alltså redan för en vecka sedan. Nu visar det sig dock att det ännu kan ta upp till en månad innan förundersökningen är klar.

- Förhoppningsvis är förundersökningen helt klar senast om en månad räknat från och med i dag. Det var nog kanske lite i underkant räknat det där med att det skulle ta runt två veckor att bli klar med förundersökningen, säger Toni Andersson som är skolpolis i Åbo och tillägger:

- Förhören är ännu på hälft och det är det vi håller på med just nu. När allt det är färdigt samlar vi ihop alla förundersökningsprotokoll och skickar sedan det till åklagaren. Det rör sig om minst 40 personer som ska förhöras och det kommer att dröja minst ett par veckor till innan alla har förhörts, eftersom allt också måste protokollföras innan det kan gå vidare till åklagaren.

- Dessutom är de flesta av de misstänkta under 18 år och är man under 18 år och misstänkt för straffbart bruk av narkotika måste det alltid hållas ett förhör. Åklagaren beslutar sedan vilket straff som delas ut. Polisen kan alltså inte ge någon påföljd för straffbart bruk av narkotika om personen är under 18 år.

När knarkhärvan kom upp till ytan pratades det om ett 40-tal involverade ungdomar och den siffran har alltså inte förändrats.

- Än så länge vet vi inte exakt hur många som är inblandade i det här, men ungefär runt 40 personer. Under utredningens gång har det kommit in några nya personer, men det hade vi också räknat med sedan tidigare.

Tvingas hålla förhören på kvällstid

Toni Andersson sköter själv förhören med de misstänkta ungdomarna, men han får också understöd av andra poliser och Andersson menar att det hela inte har dragit på ut på tiden av prioritetsskäl.

- Utredningen har hög prioritet och det här är vad jag i huvudsak har sysslat med den senaste tiden. Men samtidigt har vi också annat att göra, inte minst under veckosluten. En annan viktig sak är att vi inte kan förhöra elever under skoltid, utan förhören hålls kvällstid och på kvällstid hinner man inte alltid med så många förhör.

Åldersspridningen på de misstänkta ligger mellan 15-20 år och det handlar både om Åbobor och personer från de närliggande kommunerna.

Flera av ungdomarna går eller har gått på Katedralskolan, men Andersson passar på att lyfta fram att det inte enbart handlar om elever med koppling till Katedralskolan.

- Det har aldrig bara haft med Katedralskolan att göra. En stor del av dem har svenska som modersmål, men nog finns det även finskpråkiga med i bilden och det handlar även om andra skolor än Katedralskolan. Än så länge har vi inte helt klart för oss varifrån alla är, men det är ju ändå inte det som är det viktiga i slutändan.

"En klar ökning av narkotikafall de senaste åren"

Vad alla ungdomar är misstänka för vill Andersson för tillfället inte säga mer om än att de flesta är misstänkta för straffbart bruk av narkotika. Men skolpolisen bekräftar i alla fall att det i första hand handlar om cannabisbruk. Var brotten har ägt rum vill han däremot inte kommentera.

Har cannabisbruket bland unga i Åbo har blivit vanligare, eller har polisen blivit bättre på att utreda den här typen av brott?

- Vi har haft liknande fall tidigare, men nog har vi sett en klar ökning av sådana här fall de senaste åren. Men vad ökningen beror på vill jag inte spekulera i just nu.

Andersson vill inte heller ännu prata om vilka straff eller påföljder som kan bli aktuella längre fram. Främst för att alla inblandade ännu inte har fått möjlighet att ge sin syn på vad som har hänt.

Läs mer:
Kattanelever i Åbo fast för knarkbrott
”Tala med ungdomarna om varför de knarkar”