Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"Höstens kanske bästa ekonomiska nyhet"

Från 2014
Uppdaterad 26.09.2014 18:04.
Statsminister Alexander Stubb.
Bild: AFP / Lehtikuva

Statsminister Alexander Stubb (Saml.) berömmer pensionsuppgörelsen och han kallar den höstens "kanske bästa ekonomiska nyhet hittills".

Stubb säger till Yle Nyheter att det var ytterst viktigt att man uppfyllde huvudvillkoret, att täcka en procentenhet av hållbarhetsgapet.

- Det här var ett budskap till marknaden om att Finland har förmåga att genomföra strukturella reformer, förklarar statsministern.

Stubb säger att regeringen kommer att studera pensionsreformen och granska siffrorna noggrant under de närmaste dagarna, men lovar att arbetsmarknadsparternas överenskommelse kommer att föras vidare till lagberedningen.

Samtidigt beklagar Stubb att akademikercentralen Akava ställde sig utanför pensionsreformen.

Enighet på torsdag kväll

I går kväll enades arbetsmarknadsparterna om att gradvis höja pensionsåldern från 63 till 65 år, med början år 2017.

Finlands Näringsliv EK och Kommunarbetsgivarna KT samt löntagarcentralerna FFC och STTK har som väntat godkänt reformen, även om åsikterna gick isär inom FFC:s medlemsförbund.

Åtminstone Byggnadsförbundet, flygvärdinnorna, livsmedelsarbetarna, och bil- o transportfacket AKT röstade nej till lösningen. Byggnadsförbundet är ett av de största förbunden inom FFC.

Akademikercentralen Akavas styrelse förkastade enhälligt pensionsöverenskommelsen. Akava fick inte igenom sitt krav om högre intjäningsgrad mot slutet av arbetskarriärerna.

Diskussion om artikeln