"Som en hobby att springa mellan olika myndigheter"
När Anita Nousiainens man Jeremy skulle flytta från USA till Esbo började en utdragen byråkratisk process.
Paret träffades i Kanada 2012 och gifte sig i Finland 2013. Men Jeremy fick inte flytta till Finland förrän han fått uppehållstillstånd och det fick han först efter sju månader.
Trots att också den här processen innehöll en hel del byråkrati, så tycker han att det var lättare än han hade väntat sig. Det var först när han flyttade till Finland som det började bli frustrerande.
- Varje dag måste vi fundera vad vi skulle kunna få gjort den dagen. Men för det mesta är det frustrerande, för varje gång vi tror att vi kommer att få någonting ordnat så får vi veta att vi behöver ytterligare ett intyg från någon annan myndighet, säger Jeremy.
Vi brukar skämta och säga att det är som en hobby. Då andra går ut och motionerar så väljer vi ett kontor som vi kan gå och köa till.
Anita Nousiainen
Långa väntetider
Det svåraste har varit de långa väntetiderna. Jeremy ville inte vänta fem månader för att få gå en kurs i finska, så han går nu en kurs som han själv betalar för.
För att få ett finländskt identitetsbevis måste han besöka polisen. På polisens webbplats står det på engelska att man får gå till polisstationen tidigt på morgonen utan att beställa tid. Men när Jeremy gjorde det fick han höra att man måste beställa en tid.
Jeremy fick jobba för sin tidigare arbetsgivare fram till augusti och fick därför inte anmäla sig som arbetssökande. Det får man göra först när man är arbetslös.
Utan bankkonto
Han fick höra att han inte kan få ett bankkonto förrän han har en stadig inkomst i Finland, det vill säga lön eller arbetslöshetsunderstöd från Folkpensionsanstalten (FPA). Men för att kunna sköta sina ärenden med FPA smidigt måste han ha bankkoder.
- Vi brukar skämta och säga att det är som en hobby. Då andra går ut och motionerar så väljer vi ett kontor som vi kan gå och köa till, säger Nousiainen.
Paret från Esbo önskar att det skulle finnas klara instruktioner för vad man ska göra i en situation som deras. Dessutom skulle det underlätta saken om myndigheterna skulle samarbeta mer än de gör i dag.
Inte bara bra sak att alla bemöts lika
Enligt integreringschef Husein Muhammed från Närings- trafik och miljöcentralen (NTM-centralen) är det inga större strukturella förändringar på gång än så länge.
- Det är bara så att FPA är expert på sitt område, medan till exempel arbets- och näringsbyrån är expert på sitt område, säger Muhammed.
Det rådande tankesättet är att invandrare ska bemötas som alla andra finländare då de besöker olika myndigheter.
- Det tankesättet har förstås både bra och dåliga sidor, säger Muhammed.
Men eftersom man nuförtiden ofta måste ha bankkoder för att kunna uträtta ärenden med myndigheter via nätet, så blir alla inte lika bemötta i praktiken. Jeremy kan till exempel inte ansöka om arbetslöshetsunderstöd från FPA via nätet, utan måste köa för att få prata med någon där.
- Det är sant och jag vet att det här med bankkoder är något som har diskuterats en hel del i till exempel Minoritetsombudsmannens kansli, säger Muhammed.
Invandrare måste vänta 5-6 månader på ett FPA-kort
Jeremy ansökte också om ett sjukförsäkringskort från FPA. På deras webbplats stod det att det tar några veckor. När han inte hade fått kortet så ringde Nousiainen till FPA.
- De sa att det tar några veckor för finländare, men 5-6 månader för invandrare.
Hon förklarade att de inte kan vänta så länge och då sa de plötsligt att de kan ordna kortet snabbare. Efter några dagar kom kortet med posten.
- Det var bra, men alla vet inte om att man kan få det snabbare, säger Nousiainen.
Lever på fruns inkomst
Jeremys bank i USA beslöt att stänga av hans konto på grund av några uttag i utlandet. De har skickat ett nytt kort, men inte till Finland utan till hans gamla adress i USA.
- Jag har pengar, men kan inte använda dem utan bankkort och bankkoder, säger Jeremy.
Utan en fru som talar finska skulle hela processen ha varit ännu svårare.
- Det skulle ha varit tufft. På språkkursen finns det sådana som är i den situationen och det skulle ha varit så mycket svårare.
Tredje gången gillt
Jeremy har besökt flera olika banker i flera omgångar. När Yle Huvudstadsregionen pratade med honom hade han precis kommit från ett möte med en bank som han har besökt tidigare.
- De två första gångerna sa de att de inte kunde hjälpa mig. Men i dag gick jag dit och det första mannen som jobbade där sa var att han kan ordna ett konto på fem minuter.
Jeremy säger att det verkar som om alla inte riktigt vet vad de har för regler eller hur man tolkar olika regler. Dessutom har de stött på personer som inte kan kommunicera på engelska.
Vill fokusera på arbetssökandet
Nu när han har ett bankkonto kan han ansöka om arbetslöshetsunderstöd. Mest ser han ändå fram emot att få jobba igen.
- Jag hoppas att det inte kommer några fler motgångar, så att jag kan börja söka jobb i stället för att ordna sådana här saker.