Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

"Viktigt med kamratstöd då man insjunknat i cancer"

Från 2014
Uppdaterad 29.09.2014 06:47.
Anne-Marie Nygrén hösten 2014
Bildtext Anne-Marie Nygrén fungerar som stödperson för personer med tarmcancerdiagnos.
Bild: Yle/ Nora Engström

En ny svenskspråkig stödgrupp för personer som insjuknat i tarmcancer startar i Åbo. En liknande grupp har redan tidigare funnits i Pargas.

- Vi har fått information om att det också finns en hel del svenskspråkiga Åbobor som kunde vara medlemmar av en stödgrupp. Det säger Anne-Marie Nygrén, som fungerar som stödperson. Hon är en av dem som är med och startar stödgruppen i Åbo.

Statistik visar att allt fler finländare insjuknar i tarmcancer. År 2012 var den här cancerformen den tredje vanligaste bland män och näst vanligaste bland kvinnor.

Fakta om tarmcancer i Finland

  • Den tredje vanligaste cancerformen bland män och näst vanligaste bland kvinnor (år 2012).
  • Antalet tarmcancerfall har ökat sedan 1960-talet
  • Dålig kost, alkohol och brist på motion ökar risken för tarmcancer
  • I 5 till 10 procent av fallen är orsakerna till insjuknandet ärftliga
  • Som bäst pågår ett pilotprojekt för att sålla fram tarmcancerfall. I framtiden kan sållningen tas i bruk i hela Finland.

Källa: Finlands cancerregister

"Endast den som insjuknat förstår"

Eftersom cancerformen är vanlig finns det också behov för stödgrupper. Under träffarna får deltagarna ta del av praktiskt information om bland annat kost och hälsa.

- De flesta får symptom under behandlingstiden och man kan bli mycket sjuk. Många vill prata om följderna av behandlingen. Den som inte har varit med om det här har svårt att förstå, för det syns inte alltid utåt, konstaterar Nygrén.

Personer med tarmcancerdiagnos har också symptom som är annorlunda jämfört med andra cancerpatienter. Många är tvungna att lägga om sin kost och har problem med matsmältningen. En del lever också med en stomipåse efter operationen. Därför är det viktigt att få prata med andra som drabbats av tarmcancer.

Det är också viktigt att få höra hur man går vidare i livet.

- Man kan ge hopp och det är viktigt. Man kan hoppas att man lever lite till. Det är viktigt att man inte fastnar i tankarna om att man är jättesjuk, säger Nygrén.

Den första träffen ordnas på måndag på Café Karina klockan 18.