Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Våga vägra mediokert kaffe

Från 2014
Uppdaterad 30.09.2014 15:00.
Kaffe
Bild: Yle

- Jag har alltid älskat kaffe och tyckt om att pröva olika sorter men då jag och mina studiekompisar märkte att det saknas riktigt bra kaffe i Finland tänkte vi att "hur svårt kan det vara att rosta eget kaffe?" och satte igång. Det visade sig dock vara varken enkelt eller billigt men med tiden lärde vi oss mer och mer, berättar Svante Hampf som är en av grundarna till ett av de största inhemska kafferosterierna.

- Kaffekulturen i Finland ändras otroligt. För fem år sedan smakade allt kaffe ganska likadant, speciellt filterkaffe. Det som för tillfället händer i kaffevärlden är att man försöker hitta nya sorter på olika sätt, man odlar nya bönor på olika höjder, i varierande jordmån vilket leder till att det varje år kommer många nya, riktigt goda sorter. Den utveckling vi ser nu är densamma som vinvärlden var med om för 50-100 år sedan.

Kaffets väg från buske till kopp

Svante Hampf är grundare av Kaffa Roastery
Bildtext Svante Hampf äger ett kafferosteri
Bild: Yle / Hannah Norrena

Innan man kan köpa en färdig kaffeprodukt i butiken eller på ett café har bönan färdats en lång väg igenom ett antal olika processer. Hur ser den här händelsekedjan riktigt ut?

- Kaffebönan kommer från kaffebäret som växer på en buske och det finns olika arter - precis som i vinvärlden. Kaffebäret i sig är ett ganska stort bär som innehåller två kaffebönor som man gör själva kaffet av. Kvaliteten beror på en massa faktorer, t.ex. vilken höjd busken växer på, om man plockat de bästa bären för hand eller om en maskin plockat alla bär utan urskiljning, hur väl man sorterat och torkat dem. T.ex. soltorkade bönor är sötare medan tvättade är mer syrliga och renare i smaken. Efter det finns det några andra skeden där man tar bort vissa skal och andra delar och sedan är det viktigt att kaffet snabbt packas och skeppas iväg till rosterierna. Då vi får bönorna testar vi olika variationer av smakkombinationer och rostningsgrader innan vi förpackar och säljer dem. Det är en ganska invecklad process som kräver engagemang och tålamod – och såklart en förkärlek för kaffe.

Drick kaffet som om det var vin

Då man dricker sitt kaffe kan man gärna använda samma metoder som vid vinprovning, man får gärna snurra på koppen så aromerna frigörs och riktigt sörpla i sig den svarta drycken för smakerna kommer bättre fram om de blandas med luft. Då känner man smaken även i näsan och bakre delen av munnen. Då det kommer till tillverkningen av kaffe, vilka är de vanligaste misstagen som folk gör hemma?

Många häller i vattnet med samma kanna dit kaffet sedan bryggs men detta är inte att rekommendera för det blir alltid fett kvar i kaffekannan och varje gång man häller i vatten kommer det mer och mer fett in i bryggaren och det viktigaste är att ha en ren kaffebryggare.

- Många häller i vattnet med samma kanna dit kaffet sedan bryggs men detta är inte att rekommendera för det blir alltid fett kvar i kaffekannan och varje gång man häller i vatten kommer det mer och mer fett in i bryggaren och det viktigaste är att ha en ren kaffebryggare. En bra regel är att ibland använda bryggaren utan kaffe och se om vattnet som kommer ur den är tillräckligt rent för att användas som tevatten, då är man på säkra sidan. En annan sak är då folk har bra kaffe hemma och brygger av det en gång och sedan sparar det ett år inför nästa speciella ögonblick. Kaffe är en färskvara som ska drickas så fort som möjligt efter att paketet öppnas för bästa möjliga smakupplevelse.

Hur är det då med de kaffesorter som man stöter på i våra butiker, hurudan är den kvalitén?

- Om man tittar på resten av världen så är vårt bulkkaffe faktiskt helt okej. Det är visserligen väldigt ljusrostat vilket alla kanske inte gillar men överlag, om man inte tar den riktigt billigaste sorten så är det av helt acceptabel kvalitet. Storsäljarna är dessutom ganska färska då de kommer till butiken eftersom åtgången är stor. Men varför inte testa något annat också – om så bara för nyfikenhetens skull.

På måndag 29 september firas den internationella kaffedagen. Svante Hampf intervjuades i Lördax-studion av Hannah Norrena och Jukka Isojoki.

Den här artikeln är uppdaterad. I den ursprungliga artikeln nämndes kafferosteriets namn både i ingress och bildtext trots att det inte är relevant för innehållet i artikeln. Vi har också bytt ut bilden i samband med artikeln till en mer neutral bild på kaffe och kaffebönor så att inte varumärket syns i bild. Det strider mot Svenska Yles programetiska regler att föra fram ett företag framom andra. Uppdaterad 29.9.2014 kl. 14:35.

Svante Hampf har också diskuterat kaffe och cafekultur med Astrid Nikula

Pia & Peter: Podcast Pia & Peter - Kaffetåren, påtåren och tretåren ( 16.02.14 )

Programmet är inte längre tillgängligt