Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Se till att gå på rätt sätt!

Från 2014
Uppdaterad 27.09.2014 20:07.
Yle Nyheter: Vi går på fel sätt - Spela upp på Arenan

Vi finländare sitter allt mer och det har lett till att många går onaturligt. Därmed riskerar vi att råka ut för problem med våra rörelse- och stödorgan.

fysioterapeut, Jarmo Ahonen
Bildtext Fysioterapeut Jarmo Ahonen.

Fysioterapeut Jarmo Ahonen säger att de flesta finländare använder en dålig gångteknik. Han säger att vi går som om vi skulle komma från planeten Mars.

- Vi lutar lite för mycket bakåt, och sen använder vi inte rotation i kroppen. Och sen har vi en styv axelled, axelpartiet, så vi använder inte kroppen fritt.

Rotation är viktigt

Karibien
Bildtext Karibien borde vara vår förebild, anser fysioterapeuten.

Enligt Ahonen borde man promenera och löpa friare, som i Karibien. Att gå stavgång kan därför vara bra träning. Då tvingas man också använda överkroppen, vilket är bra för ryggen. Det kan vara bra att anlita en gånginstruktör som visar hur man ska gå, menar han.

- Det är lite svårt att göra det själv för att det har så mycket med kroppskänsel att göra. Man borde helst ha någon som visar lite hur man gör det.

reuma
Bildtext Lovisaborna Susanne Ståhlström och Rolf Björkström hade kommit till Helsingfors för att promenera.

Man kan förebygga problem med stöd- och rörelseorganen om man promenerar på rätt sätt. Det är viktigt för alla att gå naturligt, men särskilt viktigt för reumatiker. De samlades på lördagen för en gemensam promenad i Brunnsparken i Helsingfors.

Reumatiker fokuserar på att gå rätt

- En reumatiker ska röra på sig. Han ska inte sitta stilla, kommenterar Rolf Björkström.

Susanne Ståhlström fyller i:

- Man ska vara igång hela tiden, från morgon till kväll, så kommer man inte ens ihåg att man är sjuk.

Katt på promenad i Brunnsparken i Helsingfors
Bildtext Också en innekatt rörde på sig i det soliga höstvädret.

Reumatikerna, som kom från olika delar av Finland och Estland, promenerade antingen en eller tre kilometer och humöret var på topp.

För de flesta av dem handlade det om att träffa nya människor i samma situation, och att få röra på sig i det fina höstvädret.

Diskussion om artikeln