Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Motorvägstunnel nu stängd för trafik söderut

Från 2014
Uppdaterad 28.09.2014 22:52.
Skivan består av material som liknar betong.
Bild: Timo Parikka

Motorvägstunneln i Tavastehus är återigen öppen för norrgående trafik, men har stängts för trafiken söderut. Tunnelns konstruktioner ska inspekteras.

Trafiken mot Helsingfors omdirigeras och tunneln väntas vara stängd i åtminstone några timmar.

Filen norrut stängdes av i går kväll efter att en brandskyddsskiva föll ned från tunneltaket. Trafiken har under dagen dirigerats via en omväg.

Motorvägstunneln stängdes av för norrgående trafik i går kväll. Tunnelns takkonstruktion inspekterades ställvis och under tiden dirigerades trafiken via en omväg.

Riksväg 3 passerar Tavastehus i en drygt 200 meter lång tunnel. Ovanför tunneln har det byggts ett köpcentrum, som ska öppnas om en månad.

Projektchef Timo Parikka på byggbolaget YIT säger att man nu undersöker skivornas fästen. Det arbetet väntas pågå in på eftermiddagen.

Den nedfallna brandskyddsskivan är ungefär lika stor som en platt-tv och väger 20-30 kilo. Skivan är av ungefär samma material som betong. Kring det ställe där stycket lossnade har flera sprickor upptäckts och delar av taket har tagits bort på en yta av ungefär fem kvadratmeter, uppger man på Nylands NTM-central.

Vad som orsakade tillbudet utreds.

- En möjlighet är ett tillverkningsfel, säger Tapani Angervuo, NTM-centralens ansvariga för tunnelförvaltning.

Diskussion om artikeln