Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Lavrov: Behövs omstart av relationerna mellan USA och Ryssland

Från 2014
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Bild: UN Photo/Mark Garten

Relationerna mellan Moskva och Washington behöver en "omstart", anser Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov, som ändå påpekar att det inte är Ryssland som förstört relationerna.

- Vi är absolut intresserade av att normalisera relationerna med Washington, men det var inte vi som förstörde relationerna, sade utrikesminister Lavrov i en rysk TV-intervju på söndagen. Nu behövs det som amerikanerna väl skulle kalla för en "omstart", tillade han.

Enligt Lavrov har den nuvarande amerikanska administrationen förstört mycket av de samarbetsstrukturer som USA tidigare skapat tillsammans med Ryssland.

"Omstart" är en hänvisning till den slogan som USA:s president Barack Obama och hans utrikesstab lanserade i mars 2009 för relationerna mellan USA och Ryssland. Tanken var att länderna skulle lägga bakom sig det groll som uppstått under George W Bushs andra presidentperiod och att nytt samarbete skulle inledas.

Som en symbol för den nya eran överlämnade USA:s dåvarande utrikesminister Hillary Clinton en omstart-knapp till sin ryske kollega Sergej Lavrov. På knappen stod det "peregruzka" som inte alls betyder omstart som Clinton trodde, utan överlast.

Förhållandet mellan Ryssland och USA har försämrats avsevärt under krisen i Ukraina.

Lavrov sade också att han inte är intresserad av ett fortsatt "sanktionskrig" med väst.

"Dags att modernisera vår vapenarsenal"

Enligt Lavrov är det hög tid för Ryssland att modernisera både sin kärnvapen- och övrig vapenarsenal. Det ska inte ses som något tecken på ny kapprustning, men som en nödvändig uppdatering, menade Lavrov.

I intervjun med nyhetskanalen Russia Today påpekade Lavrov att Ryssland behöver ett starkt försvar på grund av fientliga aktioner från försvarsalliansen NATO:s sida. Enligt Lavrov är NATO en organisation som fortfarande lever kvar i kalla kriget och som aldrig upphört att se Ryssland som sin fiende.

Den ryske utrikesministern beskyllde också USA och väst för opålitlighet och dubbelmoral i samband med konflikter som den i Syrien.

- Jag hoppas verkligen att USA äntligen skulle se ljuset och inse att de inte kan agera åklagare, domare och verkställare i alla delar av världen. Att de måste samarbeta för att lösa olika frågor, sade Lavrov.

Diskussion om artikeln