Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Gazakriget drabbar turismen i Israel

Från 2014
Uppdaterad 28.09.2014 21:00.
Bild: Jessica Stolzmann / Yle

Det 50 dagar långa kriget mot Gaza och risken för raketanfall från Gaza drabbade hårt Israels turismnäring. I år väntade man ett nytt rekordår. I stället gick det tvärtom.

Förlusterna räknas i 430 miljoner euro och oron ökar för att turismen drabbas ännu en lång tid framöver.

-Vår utmaning är nu att förhindra nya avbokningar. Trots att det har gått en månad sedan kriget har turisterna fortfarande en uppfattning om att det inte är tryggt att resa här, säger Oded Grofman vid Israel Incoming Tour Operators Association som representerar researrangörerna.

Israel inledde anfallen mot Gaza den 8 juli precis när turistsäsongen normalt börjar kulminera i Israel.

Inga raketanfall från Gaza träffade Tel Aviv eller Jerusalem, men en raket slog i slutet av juli ner i närheten av Ben Gurion-flygplatsen i Tel Aviv. Flera flygbolag i Europa, USA och Kanada ställde in flygningarna till och från Israel under två dygn. Många turister blev strandsatta i Israel.

Förödelsen i Gaza

Bilderna från döden och förstörelsen bland de palestinska flyktingarna i Gaza har också dämpat reslusten.

Handelsmännen drabbades genast i Gamla Jerusalem som är en av de främsta turistattraktionerna. Det brukar krylla av turister i de gamla gränderna och turistshopparna, men i sommar har de varit spöklikt tomma.

- När Gazakriget började så rasade det, säger Kevork Kahvedjian vars familj har sålt gamla foton i Jerusalem sedan 1949.

- Det kom inga människor alls, ingen. Det var som om det rådde utegångsförbud eller nåt.

Kahvedijan säger att hans försäljning rasade med 90 procent i sommar.

Utom turisterna drabbade kriget också artistbesöken. Varken Neil Young eler Backstreet Boys uppträdde i Israel i sommar efter att de besutat inhibera sina uppträdanden. Däremot kom Lady Gaga slutligen till Tel Aviv där hon uppträdde inför 20 000 personer.

Ekonomisk nedgång

Turismen drabbas samtidigt som den israeliska ekonomin överlag dämpas allt mer.

Israels centralbank har sänkt räntenivån till den lägsta någonsin, 0,25 procent, i ett försök att stimulera ekonomin.

Det finns ekonomer som varnar för att Israel kan vara på väg in i en lågkonjunktur. Kriget i Gaza och dess följdverkningar kan förvärra den långsamma tillväxten.

Mirit Craven Schneider är lärare i Houston i Texas. Hon skulle resa med sin man och sina barn på en första resa till Israel men avbokade resan p.g.a. kriget.

- När allting började hända var det mycket oroande, säger hon. Vi ville inte vara där när sirenerna började tjuta p.g.a. luftangreppen när barnen måste sitta nere i bombskydden, säger hon.

Det israeliska turistministeriet kommer att starta nya kampanjer på marknaderna i USA, Tyskland och Ryssland som är riktade till nyckelgrupper i de judiska och kristna kretsarna.

Det här året anses vara förlorat, men siktet är inställt på att vända trenden och bryta nedgången.

Diskussion om artikeln