Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Jeanette lever på gymnastik

Från 2014
Programmet är inte längre tillgängligt

Jeanette Broman brinner för att uppmuntra folk att röra på sig. Hon leder mer än tjugo gymnastikkurser i veckan, de flesta vid Sibbo medborgarinstitut.

- Det är främst kvinnor som gymnastiserar på medborgarinstituten. Tröskeln att gå till konditionssalarnas gruppgymnastik är hög. Det är lättare att komma till byns egna evenemang, säger Jeanette Broman.

Gymnastikkurserna hör till de absolut populäraste kurserna, men också matlagning och språkkurser står högt i kurs.

Arbetar- och medborgarinstitutens triumf är att det är relativt billigt att delta i kurserna. Vid de större instituten kan man dessutom lära sig nästan vad som helst.

I Helsingfors Arbis till exempel ryms allt från hur man gör japanska washi ägg till föreläsningar om vad marskalk Mannerheim åt till middag på programmet.

Men kampen om kursdeltagarna är hård och instituten får ta till alla möjliga knep för att locka deltagare. Kursrubrikerna är ofta avgörande för att en kurs ska få synlighet och genomslagskraft, vet bibliotekarien Ylva Larsdotter. Hon är kvinnan bakom föreläsningsserier Desperata Hemmafruar och Finlands egna Betty Drapers.

Ylva Larsdotter
Bildtext Ylva larsdotter snickrar rubriker
Bild: Foto: Patrik Lustig

- Det är ju rubriken man ser först. Den ska ju både locka och berätta något om innehållet, säger hon.

Desperata Hemmafruar och Finlands egna Betty Drapers handlar om hemmafruar i Finland på femtiotalet och samtidigt om estetiken som förknippas med den tiden.

Föreläsningarna och författarsamtalen drar alltid publik - dels för att man får fördjupning i ett intressant ämne under en och samma kväll och dels för att det är så låg tröskel att komma till Arbis.

- Det finns så få rum i dag som är icke kommersiella med låg tröskel, säger Ylva Larsson. Det här gäller oberoende av spårk. Jag tycker att Arbis bibliotek och Arbis överhuvudtaget, ska erbjuda det med sina föreläsningar.

Från folkbildning till terapi

Grundtanken för arbetar- och medborgarinstitutens över hundraåriga historia har varit att det ska vara frivilligt och att individen själv ska få bestämma vad som är viktigt för henne. Det gäller ännu i dag. På samma sätt har också kursutbudet alltid varit digert.

petri Salo, professor i vuxenpedagogik.
Bildtext Petri Salo vet varför vi vill läsa på Arbis.
Bild: Yle

- Man höll föreläsningar i historiska kulturella och geografiska och hälsoteman. Vi skulle bygga en nation, vi skulle skapa ett folk. Folket skulle ha vissa färdigheter för att bidra till utvecklingen, säger professorn i vuxenpedagogik Petri Salo. Efter andra världskriget blev den personlighetsdanande funktionen den centrala.

Tryck på avgifterna

Trots att arbis- och mbi-kurserna är billiga finns det ett stort tryck på att höja avgifterna. Verksamheten hör inte till kommunernas lagstadgade uppgifter och stsaten minskar dessutom på statsandelarna med 10 miljoner i år. Det här märks bland annat inom musikundervisningen.
I Raseborg har kurspriserna för enskild musikundervisning fördubblats under de tre senaste åren.

Familjen Knaapinen i Karis
Bildtext Hos familjen Knaapinen klingar instrumenten.
Bild: Yle/Sini Liimatainen

- Man måste tänka efter nuförtiden, säger Kati Knaapinen i Karis.

Hennes tre barn har alla tagit musiklektioner vid medborgarinstitutet.

- Nuförtiden måste man välja och kanske lämna bort någon hobby för att få det att gå ihop ekonomiskt, säger hon.

Instituten har en viktig sociala uppgift

Arbetar- och medborgarinstituten har också en viktig uppgift som sammanhållande länk mellan ortsborna och för nya invånare att lära känna folk.

Susanne Jansson
Bildtext Susanne Jansson hittade tillbaka till hembygden och sig själv via Mbi.
Bild: Yle/Samuli Holopainen

Susanne Jansson flyttade tillbaka till Houtskär efter 30 år.

- Det viktigaste har varit att komma ut och träffat folk, säger hon. Det har gett mig mycket. Det trodde jag inte när jag började gå kurser vid Väståbolands Mbi.

Mer om ämnet på Yle Arenan