Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

"Gruvindustrin en form av kolonialism"

Från 2014
Uppdaterad 29.09.2014 18:17.
Esko Aikio, född och uppvuxen i Utsjoki

Luobbal-Jovsset Esko (Esko Aikio) och hans fru Aune Veersalu och deras fyra barn bor i en stuga 30 km utanför Utsjoki centrum, där närmaste butik och barnens skola finns. Esko jobbar som tolk och hans fru är biolog. Men de lever också väldigt långt på tillgångarna i naturen.

Esko Aikio är född och uppvuxen på samma gård och i samma stockstuga som han nu bor i med sin familj.

- Mina föräldrar har bott här, fiskat här, jagat här och arbetat med renar här. Hela det här området i övre Utsjoki är vårt släktområde, säger Esko
När Esko först hörde att ett irländskt företag hade fått tillstånd att leta efter diamanter på det 900 hektar stora området blev han upprörd.

Esko Aikio: Gruvindustrin är kolonialism - Spela upp på Arenan

- Först kollade jag var området ligger. Jag insåg att gränsen går 3 km från mitt hus. Området täcker ett stort område vid Utsjoki älv och flera viktiga renskötselområden.

Samernas område

Utsjoki är Finlands nordligaste kommun med cirka 1300 invånare. En stor del av befolkningen livnär sig på fiske i någon form.
Esko Aikio har fiskat i Utsjoki-älv så länge han kan minnas.

- Många i Utsjoki fiskar och säljer fisken, men älven är också väldigt viktig för turismen. Många turister kommer hit för att fiska.
Esko har följt med gruvindustrins frammarch i Lappland under de senaste 20 åren. Det är inte första gången ett gruvföretag är intresserat av områden kring Utsjoki.

- Det är staten som ger reservationer till utländska företag. Men vi tycker inte att det här är finska statens område. Det är samernas landområden. Det att gruvindustrin får tillstånd att leta efter diamanter eller mineraler på samiska områden är på ett vis kolonialism från finska staten.

Riikka Aaltonen gruvöverinspektör på arbets- och näringsministeriet anser inte att samerna har rätt att besluta om ett företag ska få eller inte få undersöka berggrunden på något område.

- Än så länge när det gäller tillstånd under gruvlagen så är det gruvmyndigheten som bestämmer. De ska ha samråd med sametinget, men det slutliga beslutet tas av gruvmyndigheten, säger Riikka Aaltonen.

Utsjoki älv är vårt liv

Esko är orolig för vad en möjlig gruva kan leda till och om hans familj i framtiden kommer att kunna bo kvar i skogen utanför Utsjoki.
- Vad händer om det sker ett misstag? Då har vi inget kvar.

Naturen är viktig för Esko och hans familj.

- Jag hoppas att mina barn kommer att kunna växa upp här och lära sig leva i naturen så som jag också lärde mig. Och jag hoppas att ni respekterar oss för det.

Läs mer om jakten på diamanter i Utsjoki: Gruvföretag på jakt efter Lapplands diamanter och Geolog: Talvivaara ingen enorm miljökatastrof

Se Spotlight: Lapplands diamanter tisdag 30.9 kl.20.00

Mer om ämnet på Yle Arenan