Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Svenskfinland förlåter inte sina kriminella

Från 2014
Uppdaterad 30.09.2014 09:11.
Benny Uhlenius
Bildtext Benny Uhlenius har jobbat med utstötta sedan 1980-talet.
Bild: Yle / Ted Urho

Benny Uhlenius har jobbat med utstötta unga och fängelsekunder sedan 1980-talet. Han säger att det vore viktigt att tala mer om utanförskap i Svenskfinland. Som utstött på svenska kan livet vara dubbelt så jobbigt.

På finskt håll förstår man att frosten ibland kan ta skörden, och vågar be om hjälp när det blir svårt. I Svenskfinland verkar det vara svårare. -Benny Uhlenius

-Det är lite så att om man börjar få problem som inte riktigt sitter i bilden av det som är finlandssvensk kultur, så är det svårt att få folk att bry sig om det, säger Uhlenius.

Uhlenius har i samtal hört talas om situationer där finlandssvenskar upplever att om man en gång lämnat Svenskfinland så har man ingen återvändo.

-Har man gjort något som inte passar in i bilden av finlandssvenskhet eller varit någonstans där finlandssvenskar inte borde vara, så vet folk inte hur de ska tala om det med den personen, säger Uhlenius och syftar på finlandssvenskar som till exempel suttit i fängelse.

Fängelse en tuffare plats för finlandssvenskar

Benny Uhlenius har under sin karriär hjälpt många före detta fångar att hitta sin plats i samhället efter avtjänat straff. I samma veva har han märkt att livet i fängelset är hårdare för en svenskspråkig.

-Varken medfångarna eller fångvakterna tycker om det att någon inte kan finska eller talar jättedålig finska, säger Uhlenius.

Bland de andra fångarna kan man som svenskspråkig fånge få representera någon form av elit eller tvångssvenska.

-Men det här är en värld som inte intresserar den finlandssvenska kulturen ett dugg, tillägger han.

Finska Finland mer förlåtande

Det återkommande temat när det kommer till utfrysning ur finlandssvenskhet verkar vara känslan av att någon inte passar in efter att hen brutit mot bilden av det som anses finlandssvenskt. Det handlar ganska mycket om yta och väldigt lite om djupet, menar Benny Uhlenius.

-Svenskfinland tar väl hand om de sina, men inte hur länge som helst. Och när man väl hamnat ut i kylan är man inte längre välkommen tillbaka. På finskt håll är man mer förlåtande.

Enligt Uhlenius handlar det även om individens kapacitet att be om hjälp. Att be om hjälp är inte lätt, men även där är de finskspråkiga bättre.

-Man förstår att frosten ibland kan ta skörden, och vågar be om hjälp när det blir svårt. I Svenskfinland verkar det vara svårare.

Benny Uhlenius jobbar som samfundscoach på samfundet Itäviitta i Esbo.