Hoppa till huvudinnehåll

Trädgård

Enbär

Från 2014
Uppdaterad 29.09.2014 15:02.
Gröna och blå enbär
Bildtext Gröna och blå enbär
Bild: YLE/Strömsö

Enen är en buske ska man vara artig mot, förr lyfte man till och med på mössan när man passerade en enbuske. Och anledningen till det är enkel: Enen var starkt förknippad med trolldom.

Enbär i röd påse mot olycka
Bildtext Enbär i röd påse mot olycka
Bild: YLE/Strömsö

I folktron fanns det många illvilliga väsen man måste skydda sig mot – oknytt, älvor, skogsrån och häxor. Många använde enbär och enris som skyddsamuletter, helst inknutna i en bit rött tyg, eftersom rött ansågs vara beskyddarfärgen. Bland mattväverskor var det en oskriven lag att alltid väva in lite rött i en matta som beskydd.
Man trodde också att skatter kunde ligga begravda under enbuskar, ibland syntes ett gylleneskimmer under enar. Här under bodde nämligen småfolket och fina dagar tog de upp allt sitt guld för att vädra det i solen.

Enbär är en av de mest använda örtmedicinerna här i norr. Men den är också en av de mest potenta läkeväxterna, så man ska vara försiktig med hur man använder den.

Strömsö inslag: Enbär - Spela upp på Arenan

Det tar tre år för ett enbär att mogna. Första året är det en blomma, andra året är det ett grönt bär och tredje året får bäret en hinna av harts och blir vackert mörkblått. Då smakar det väldigt sött och aromatiskt och är gott som krydda. Men om man ska använda bären till hälsovård ska man ta de gröna bären eftersom de innehåller mest eterisk olja. De går bra att plocka när som helst på året, till och med mitt i vintern.

Enbär är starkt urindrivande och hjälper mot urinvägsinfektioner och plötsliga svullnader i leder. Sådana svullnader beror oftast på att det har fastnat urinsyrekristaller i leden, och då kommer inte blodet fram och så svullnar leden och det gör ont. Om man dricker enbärste då får kroppen hjälp att spola bort urinsyran och så går svullnaden ner. Men eftersom enbär är så starka ska man inte dricka mer än en kopp te om dagen i en vecka, och absolut inte om man är gravid eller har problem med njurarna.

Enbärste har en frisk smak och doft av kåda och skog, och går också att använda till hostmedicin. Den dämpar hostreflexen och är särskilt bra att ta på kvällen före sänggåendet. Under dagen är det bättre att dricka te på till exempel hästhov, rödklöver eller lindblommor som är slemlösande. Men enbärsmedicinen är god – söt och kådig och frisk i smaken.

Enbärste
1. Ta 1 tesked enbär till 1 kopp vatten.
2. Låt småkoka under lock i 5 minuter.
3. Sila och drick varmt.

Hostmedicin med enbär
1. Ta en matsked gröna, torkade enbär till en havliter vatten.
2. Låt småkoka under lock i fem minuter. Sila.
3. Låt teet svalna till 45°.
4. Rör i 150 gram honung och häll upp i mörk glasflaska.
5. Ta en matsked mot hosta vid behov. Särskilt bra före sänggående.
6. Håller några månader i kylen.

Mer om ämnet på Yle Arenan