Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Dna-bevis: Män har alltid haft flera fruar

Från 2014
Uppdaterad 03.10.2014 19:19.
Fyra fruar och en man
Bild: Real Reel doc AB

Forskare har kommit fram till att ett större antal kvinnor än män har fått barn genom mänsklighetens historia, vilket tolkas som ett bevis för systematisk polygami.

Antagandet har redan tidigare varit att det historiskt sett varit betydligt vanligare med polygyni (att män har flera kvinnor) än polyandri (att en kvinna har flera män).

Kvinnor har nämligen präglat den biologiska arvsmassan mer än män, skriver Live Science.

Släktskap kan spåras långt bakåt

Den genetiska variationen på den arvsmassa som ärvts på fädernet är större än på den på mödernet, visar en undersökning bland 623 män från 51 olika befolkningsgrupper runt om i världen.

Man har kommit fram till detta genom att jämföra variationen i mitokondriell dna som ärvs på mödernet med den del av Y-kromosomen som inte genomgår rekombination (som inte ändras annat än vid mutation) och som ärvs på fädernet.

Mitokondriell dna - sådan dna som finns i mitokondrier (en sorts energiproducenter i celler) - överförs från mor till barn och genom den kan man spåra enskilda personers härstamning på mödernet.

Ung kvinna i kort brudklänning av tyll står lutad mot vägg och ser på sin telefon
Bild: EPA / Stephen Morrison

Alla män har inte råd med hustru

Alla män har inte haft - och har forfarande inte - ekonomiska förutsättningar för att ingå äktenskap, vilket betyder att det blir fler kvinnor per man för dem som har råd.

Således har det funnits ganska många män som inte kommit åt att fortplanta sig, det vill säga sprida sina gener vidare, förklarar The Washington Post.

Även om det funnits många manliga individer med långt fler barn än vad någon kvinna biologiskt kunnat ha har männen bidragit med mindre till den mänskliga genpotten, skriver tidningen.

Männens gener mer lokala

Män har också flyttat omkring mindre än kvinnor. När män gift sig har de stannat kvar i barndomstrakterna medan den färska hustrun flyttat dit.

Männens gener har oftare stannat kvar på samma ort i flera generationer, medan kvinnor oftare bidragit till nya gener på en ort.

Enligt studien har människor i Östasien och Europa större genetisk variation på sitt dna på fädernet än det som nedärvts på mödernet, vilket tyder på att kvinnor migrerat flitigt.

Däremot har befolkningen i Afrika, Oceanien och Amerika större variation i sitt dna på mödernet.

En skugga mot en vägg
Bild: Yle/Arja Lento

Studien är publicerad i Investigative Genetics, där den går att läsa i sin helhet.

Månggifte också i vår tid

Den allt flexiblare inställningen till olika samlivs- och familjeformer har också fått röster att höjas för att normen monogami är godtycklig.

Normen anses vara diskriminerande mot individer som önskar praktisera polygami.

Den vanligaste formen av polygami i modern tid är att en man har två eller högst fyra fruar. Polygami har försvarats bland annat med att mäns sexuella behov är större än kvinnors och med argument om ekonomisk säkerhet för kvinnor och barn.

Polygyni förekommer inom islam, polygami är lagligt i flertalet muslimska länder. Koranen slår fast maximiantalet fruar till fyra. Kvinnor får inte ha flera män.

Ställningen för en andra fru anses vara bättre än för en älskarinna.

Många fundamentalistiska mormoner i Utah i USA praktiserar månggifte, även om Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga slutade med det officiellt redan år 1890. Tanken med mormonernas polygami var att Gud mäter en man utgående från hur stor familj han har.

Inom judendomen är monogami norm sedan länge, liksom också inom kristendomen.

Diskussion om artikeln